Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto miodowe z migdałową masą

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 3 szklanki
miód płynny 4 łyżki
jajko 2 szt
masło 20 dag
smalec 5 dag
cukier puder 2/3 szklanki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
śmietana gęsta 4-5 łyżek
cukier waniliowy 1 łyżka

Masa.

mleko 3 szklanki
budyń śmietankowy 2 szt
migdały zmielone 1 szkl
masło 15 dag
margaryna 10 dag
cukier puder 15 dag
likier amaretto 2 łyżki
aromat migdałowy 0,5 łyżeczki
sok z cytryny do smaku

Poncz

woda przegotowana 200 ml
sok z cytryny 1 łyżka
cukier 1 łyżeczka

Pozostałe

marmolada 30 dag

Polewa

czekolada gorzka 10 dag
masło 2 łyżki
śmietanka 2 łyżki
cukier puder 3 łyżki
kakao 1 łyżka
likier amaretto 0,5 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto miodowe z migdałową masą

Kroki postępowania

1
Ciasto:
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, posiekać z masłem i smalcem, dodać rozpuszczony, przestudzony miód.
Krok 1 - Ciasto miodowe z migdałową masą  foto
2
Całe jajka ubić z cukrem waniliowym, wymieszać z sodą, połączyć mąką, dodać śmietanę i zagnieść ciasto.
Krok 2 - Ciasto miodowe z migdałową masą  foto
3
Ciasto podzielić na 4 części, rozwałkować. Każdy oddzielnie włożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 21/35 cm, nakłuć widelcem.

Krok 3 - Ciasto miodowe z migdałową masą  foto
4
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i upiec na złoty kolor.
Krok 4 - Ciasto miodowe z migdałową masą  foto
5
Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu, szczelnie przykryć, ostudzić. Masło i margarynę z cukrem pudrem zmiksować.

Następnie dodając po łyżce zimnego budyniu miksować na puszysty krem.

Pod koniec dodać likier, aromat i mielone migdały. Doprawić do smaku sokiem z cytryny.

Poncz:
Przegotowaną wodę wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem, nasączyć ciasto.

Polewa:
Masło połączyć z cukrem pudrem, śmietanką i kakao, podgrzać, dodać połamane 3/4 czekolady, likier, wymieszać.
Krok 5 - Ciasto miodowe z migdałową masą  foto
6
Etapy przekładania ciasta:
1 ciasto - połowa masy
2 ciasto - marmolada
3 ciasto - reszta masy
4 ciasto - polewa
Przełożone ciasto obciążyć i pozostawić w chłodnym miejscu na kilka godzin.
Następnie oblać polewą, posypać startą na tarce czekoladą.
Krok 6 - Ciasto miodowe z migdałową masą  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka17
Jagódka17 06.01.2018 14:10
Świetne smaki
bietka 01.01.2018 13:55
Migdałowa masa, po prostu pychotka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak