Gołąbki z kaszą jęczmienną

Gołąbki z kaszą jęczmienną

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

15 małych sztuk

  • kapusta biała

    1 sztuka

Farsz

  • mięso mielone

    500 gram
  • kasza jęczmienna

    3/4 szklanki
  • jajko

    1 sztuka
  • sól i pieprz

Dodatkowo

  • marchew

    1 sztuka
  • czosnek

    3 ząbki
  • liście laurowe

    2 sztuki
  • ziele angielskie

    2-3 ziarna
  • majeranek

    2-3 łyżki
  • sól

Zasmażka

  • mąka pszenna

    1-2 łyżki
  • masło

    2-3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z środka kapusty wyciąć głąb i całą wsadzić (wycięciem do dołu) do wrzątku.
Gotować na małym ogniu i co jakiś czas oddzielać liście.
Z liści poodcinać zgrubiałe nerwy.
Przygotować farsz.
Kaszę jęczmienną zalać wrzątkiem i odstawić, aż woda wystygnie.
Odcedzoną kaszę wymieszać z mięsem i jajkiem.
Masę doprawić do smaku.
Na każdym liściu ułożyć porcję farszu i zwinąć w roladkę (tak, aby podczas gotowania gołąbek nie rozpadł się).
W garnku (na dnie ułożyć liście kapusty) ściśle poukładać gołąbki i warstwowo posypać plasterkami marchewki.
Całość zalać osoloną wodą i dodać pokrojony czosnek, liście laurowe, ziele angielskie oraz majeranek.
Wierzch przykryć liściem kapusty.
Dusić do miękkości kapusty (czas zależy od jej rodzaju).
Opcjonalnie przygotować zasmażkę.
Na patelni rozgrzać olej/masło i wsypać mąkę (energicznie mieszając, aby nie powstały grudki).
Smażyć do nabrania złotego koloru.
Wymieszać z odrobiną wody, w której gotują się gołąbki i delikatnie połączyć z resztą zawartości garnka.
Gotować do zgęstnienia.
Diana Rusiłowicz
Takie gołąbki smakują rewelacyjnie i są dobrym sposobem na "przemycenie" kaszy - do naszego jadłospisu. Ci którzy za nią nie przepadają - zapewniam, że polubią ją w tej wersji.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gusia1000

05.06.2018 12:32
dobre takie.

Jagódka17

20.12.2017 12:04
takich nigdy nie jadłam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat