Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śledzie z grzybami w pomidorach

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

filety śledziowe 400 g
mleko 1 litr
cebula 4 duże
olej rzepakowy 50 ml
grzyby leśne 250-300 g
rodzynki 100 g
koncentrat pomidorowy 200 g
cukier
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Śledzie z grzybami w pomidorach

Filety ze śledzi osączamy z zalewy, moczymy w mleku przez godzinę. Wyjmujemy i osączamy papierowym ręcznikiem.
W tym czasie cebule kroimy w piórka, dusimy pod przykryciem na rozgrzanym tłuszczu.
Następnie dodajemy grzyby, rodzynki i koncentrat pomidorowy. Smażymy, bez pokrywki, by woda z grzybów odparowała. Studzimy.
Do sosu dodajemy pokrojone filety ze śledzi, dokładnie mieszamy, przekładamy do miski i schładzamy w lodówce, by smaki się przegryzły.
Wyjmujemy, kosztujemy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ewentualne cukrem.
Ponownie wstawiamy do lodówki. Podajemy min po godzinie, najlepiej, by stały całą noc w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka17
Jagódka17 16.12.2017 17:03
tu musi byc pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak