Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XII: Ziemniaki z gzikiem i śledziem, odc. 8
ZIEMNIAKI:
Przygotowujemy 3 kawałki folii aluminiowej. Każdy polewamy łyżką oleju rzepakowego i posypujemy solą morską. Duże, dokładnie umyte ziemniaki, ale nie obrane, zawijamy w tak przygotowaną folię i pieczemy na blasze w temperaturze 180 stopni przez około godzinę.
ŚLEDZIE:
Każdy z 4 filetów kroimy na 3 części i umieszczamy w sosie przygotowanym z pół szklanki oleju lnianego, pół cebuli pokrojonej w piórka, posiekanej połowy pęczka dymki (grubsza część) i łyżki pieprzu ziołowego. Do śledzi dodajemy 2 łyżeczki kaparów.
GZIK:
250 g tłustego twarogu rozdrabniamy widelcem i dodajemy do niego pół cebuli pokrojonej w kostkę, 2 starte ząbki czosnku, 4 starte na tarce rzodkiewki i pół startego oraz odsączonego z wody ogórka. Masę mieszamy, dodajemy do niej 2 łyżki śmietany 18%, posiekaną połowę pęczka dymki (cieńsza część) i przyprawiamy łyżeczką ostrej papryki oraz solą morską.
Upieczone ziemniaki wyjmujemy na talerz i przekrawamy na pół wzdłuż. Na każdą połówkę wykładamy po 1-2 łyżki gzika, na nim układamy kawałki śledzia i dodatki z sosu. Całość skrapiamy olejem lnianym ze śledzi i ozdabiamy natką pietruszki.