Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
ziemniaki
3 duże szt. -
twaróg tłusty
250 g -
kwaśna śmietana 18%
2 łyżki -
cebula dymka ze szczypiorkiem
1 pęczek -
kapary całe Smak
2 łyżeczki -
ogórek zielony
1/2 szt. -
rzodkiewka
4 szt. -
czosnek
2 ząbki -
filety śledziowe
4 szt. -
cebula
1 szt. -
olej lniany
1/2 szklanki
Do smaku:
-
Pieprz ziołowy mielony Prymat
-
Papryka ostra mielona Prymat
-
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku XII: Ziemniaki z gzikiem i śledziem, odc. 8
ZIEMNIAKI:
Przygotowujemy 3 kawałki folii aluminiowej. Każdy polewamy łyżką oleju rzepakowego i posypujemy solą morską. Duże, dokładnie umyte ziemniaki, ale nie obrane, zawijamy w tak przygotowaną folię i pieczemy na blasze w temperaturze 180 stopni przez około godzinę.
ŚLEDZIE:
Każdy z 4 filetów kroimy na 3 części i umieszczamy w sosie przygotowanym z pół szklanki oleju lnianego, pół cebuli pokrojonej w piórka, posiekanej połowy pęczka dymki (grubsza część) i łyżki pieprzu ziołowego. Do śledzi dodajemy 2 łyżeczki kaparów.
GZIK:
250 g tłustego twarogu rozdrabniamy widelcem i dodajemy do niego pół cebuli pokrojonej w kostkę, 2 starte ząbki czosnku, 4 starte na tarce rzodkiewki i pół startego oraz odsączonego z wody ogórka. Masę mieszamy, dodajemy do niej 2 łyżki śmietany 18%, posiekaną połowę pęczka dymki (cieńsza część) i przyprawiamy łyżeczką ostrej papryki oraz solą morską.
Upieczone ziemniaki wyjmujemy na talerz i przekrawamy na pół wzdłuż. Na każdą połówkę wykładamy po 1-2 łyżki gzika, na nim układamy kawałki śledzia i dodatki z sosu. Całość skrapiamy olejem lnianym ze śledzi i ozdabiamy natką pietruszki.
Komentarze (0)