odc. 8 Doradca Smaku

Doradca Smaku XII: Ziemniaki z gzikiem i śledziem, odc. 8

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Pieczone ziemniaki to jeden z tych domowych przepisów, które przypominają nam dzieciństwo. Do tego gzik z tłustego twarogu z cebulką, rzodkiewką i ogórkiem oraz bałtycki śledź w oleju lnianym z dymką i kaparami. Po prostu pycha!

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    3 duże szt.
  • twaróg tłusty

    250 g
  • kwaśna śmietana 18%

    2 łyżki
  • cebula dymka

    1 pęczek
  • kapary całe Smak

    2 łyżeczki
  • ogórek zielony

    1/2 szt.
  • rzodkiewka

    4 szt.
  • czosnek

    2 ząbki
  • filety śledziowe

    4 szt.
  • cebula

    1 szt.
  • olej lniany

    1/2 szklanki

Do smaku:

  • pieprz ziołowy Prymat

  • Papryka ostra mielona Prymat

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

ZIEMNIAKI:

Przygotowujemy 3 kawałki folii aluminiowej. Każdy polewamy łyżką oleju rzepakowego i posypujemy solą morską. Duże, dokładnie umyte ziemniaki, ale nie obrane, zawijamy w tak przygotowaną folię i pieczemy na blasze w temperaturze 180 stopni przez około godzinę.

ŚLEDZIE:

Każdy z 4 filetów kroimy na 3 części i umieszczamy w sosie przygotowanym z pół szklanki oleju lnianego, pół cebuli pokrojonej w piórka, posiekanej połowy pęczka dymki (grubsza część) i łyżki pieprzu ziołowego. Do śledzi dodajemy 2 łyżeczki kaparów.

GZIK:

250 g tłustego twarogu rozdrabniamy widelcem i dodajemy do niego pół cebuli pokrojonej w kostkę, 2 starte ząbki czosnku, 4 starte na tarce rzodkiewki i pół startego oraz odsączonego z wody ogórka. Masę mieszamy, dodajemy do niej 2 łyżki śmietany 18%, posiekaną połowę pęczka dymki (cieńsza część) i przyprawiamy łyżeczką ostrej papryki oraz solą morską.

Upieczone ziemniaki wyjmujemy na talerz i przekrawamy na pół wzdłuż. Na każdą połówkę wykładamy po 1-2 łyżki gzika, na nim układamy kawałki śledzia i dodatki z sosu. Całość skrapiamy olejem lnianym ze śledzi i ozdabiamy natką pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat