Przepis dnia II, odc. 11. Śledź z sosem piernikowym i orzechami włoskimi

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • filety śledziowe

    400 g (solone, wymoczone)

Marynata

  • olej rzepakowy

    1 szklanka
  • Przyprawa do grzanego wina i piwa z nutą korzenną Prymat

    2-3 łyżek

Sos piernikowy

  • piernik

    200 g (czerstwy, starty)
  • miód wielokwiatowy

    2 łyżki
  • miód pitny

    100 ml
  • wino czerwone wytrawne

    100 ml
  • sok z cytryny

    2 łyżki

Do dekoracji

  • Cynamon cały Prymat

  • orzechy włoskie

    1/2 szklanki
  • kiełki

  • szczypiorek

    (grubo pokrojony)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia II, odc. 11. Śledź z sosem piernikowym i orzechami włoskimi foto
Wszystkie składniki marynaty połączyć i doprawić do smaku. Powstałą marynatą zalać filety śledziowe i odstawić na noc do lodówki.
Krok 2 - Przepis dnia II, odc. 11. Śledź z sosem piernikowym i orzechami włoskimi foto
Wszystkie składniki sosu dokładnie zmiksować i doprawić
Krok 3 - Przepis dnia II, odc. 11. Śledź z sosem piernikowym i orzechami włoskimi foto
Na tak przygotowanym aromatycznym sosie ułożyć pokrojone na kawałki śledzie. Udekorować całymi orzechami włoskimi, kiełkami, szczypiorkiem i korą cynamonową.
Krok 4 - Przepis dnia II, odc. 11. Śledź z sosem piernikowym i orzechami włoskimi foto
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat