Babka z kakao i lemon curd Zewy

Babka z kakao i lemon curd Zewy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    5 szt
  • cukier

    1 szk
  • ekstrakt waniliowy

    5 kropli
  • mąka pszenna typ 500

    2 szk
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • woda

    1/2 szk
  • olej rzepakowy

    1/2 szk
  • lemon curd

    2 łyżki
  • kakao

    2 łyżki
  • cukier puder

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania


Formę do babki z kominkiem o średnicy 23 cm wysmarować masłem lub margaryną i wysypać bułką tartą.
Białka ubić na sztywno dodając porcjami oba cukry.
Następnie dodawać po jednym żółtku.
Gdy masa się połączy dodawać porcjami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i wymieszać na wolnych obrotach.
Dodać lemon curd i wlewać powoli wodę z olejem.
Połowę ciasta wylać do formy a następnie do drugiej połowy dodać kakao, wymieszać i wylać na jasne ciasto.
Babkę piec 45 minut do suchego patyczka.
Po kilku minutach wyjąć ją z formy i oprószyć cukrem pudrem.


Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat