Przepis i sposób przygotowania na: Seromak/Seromakowiec/Sernik z makiem
Wszystkie składniki szybko zagnieść na jednolite ciasto, a następnie wylepić nim dno formy wysłanej papierem do pieczenia.
Spód podpiec w rozgrzanym piekarniku - około 15 minut w 180 stopniach i pozostawić do ostudzenia.
Przygotować masę makową.
Masę makową zmiksować z pozostałymi składnikami i równomiernie przełożyć na podpieczony spód.
Przygotować masę serową.
Białka należy oddzielić do żółtek.
Masło utrzeć z cukrem i nie przerywając miksowania - dodawać po 1 żółtku.
Następnie całość stopniowo połączyć z twarogiem, wymieszać z budyniem oraz aromatami i na końcu delikatnie wmieszać białka uprzednio ubite na sztywną pianę.
Otrzymaną masę wyłożyć na warstwę makową.
Ciasto wstawić do piekarnika i piec przez około 50-60 minut w temperaturze 180 stopni.
Seromak ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie schłodzić w lodówce.
Przygotować polewę.
Kremówkę należy podgrzać, zdjąć z palnika i do garnuszka dodać posiekaną czekoladę.
Po odczekaniu 2-3 minut całość dokładnie wymieszać, a następnie odstawić aż polewa lekko zgęstnieję.
(Dodatkowo wmieszałam wiórki kokosowe.)
Gotową polewą posmarować wierzch schłodzonego seromakowca.