Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki po węgiersku z fasolką szparagową

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Gulasz

łopatka bez kości 1/2 kg
cebula 1 szt
woda 500 ml
masło 50 g
mąka 1 łyżka
papryka czerwona 1 szt
fasolka szparagowa 200 g
Papryka słodka mielona Prymat 0,5 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
ziele angielskie 3 ziarna
oregano 1 łyżeczka
koncentrat pomidorowy 1 łyżeczka
sól i pieprz

Placki

ziemniaki 1 kg
cebula 1 szt
jajko 1 szt
mąka 3 łyżki
sól
pieprz
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Placki po węgiersku z fasolką szparagową

1. Gulasz: Mięso z łopatki kroję w kostkę. Cebulę obieram i kroję w małą kostkę. Mięso i cebulę przekładam do garnka i podsmażam na maśle. Mięso zalewam wodą wymieszaną razem z mąką. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie i paprykę mieloną. Gotuję na małym ogniu około godziny.

Paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję w kostkę. Fasolkę obcinam na końcach i kroję na mniejsze kawałki. Przygotowane warzywa dodaję do mięsa.

Do gulaszu dodaję koncentrat pomidorowy. Całość gotuję około 15 minut. Gulasz doprawiam do smaku solą, pieprzem i oregano.

2. Placki: Ziemniaki oraz cebulę obieram i ścieram na tarce o małych oczkach. Do ziemniaków dodaję jajko, mąkę oraz przyprawy. Mieszam. Na patelni z rozgrzanym olejem smażę na rumiano duże okrągłe placki. 3. Na każdy usmażony placek nakładam porcję gulaszu.

Placek składam na pół i podaję.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka17
Jagódka17 09.12.2017 22:01
Pyszne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak