Przepis i sposób przygotowania na: Łosoś zapiekany z pesto i warzywami
PRZYGOTOWANIE:
KROK 1. Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach w lekko osolonej wodzie przez około 20 minut od momentu zagotowania.
KROK 2. Cukinię kroimy w bardzo cieniutkie plasterki (możemy je lekko zblanszować) i układamy na dnie naczynia żaroodpornego, które smarujemy oliwą z oliwek. Cukinię oprószamy solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz skrapiamy oliwą.
KROK 3. Filet z łosia pozbawiamy skóry i dzielimy go na mniejsze kawałki. Każdy kawałek smarujemy pesto z bazylii, a na wierzchu tworzymy z niego kołderkę. Na plastry cukinii układamy ryby z pesto, a pomiędzy nie pokrojone na ćwiartki ziemniaki w mundurkach.
KROK 4. Na wierzch układamy pomidorki koktajlowe, wszystko oprószamy dodatkowo solą oraz pieprzem i polewamy oliwą z oliwek.
KROK 5. Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i pieczemy około 20 do 25 minut. Gotową zapiekankę podajemy ze świeżymi listkami bazylii lub ulubionymi ziołami.
Wszystkie składniki możemy dodatkowo przełożyć serem mozzarella (prezentowana wersja jest bardziej lekka) :)
Życzę smacznego! :)