Sposób przygotowania

Soczewicę płuczemy i gotujemy do miękkości, przez 15-20 min. Cebulę i czosnek siekamy. Podsmażamy w garnku na rozgrzanej oliwie. Do garnka dodajemy ugotowaną soczewicę. Doprawiamy do smaku kminem rzymskim.
Następnie dodajemy pomidory pelati, pokrojone suszone pomidory. Doprawiamy do smaku imbirem i mieszamy. Zalewamy rosołem z kury doprawiamy solą morską i gotujemy około 10 min.
Kolendrę siekamy. Nasiona słonecznika prażymy na suchej patelni.
Zupę blendujemy. Przelewamy do talerzy. Każdą porcję posypujemy posiekaną kolendrą, kładziemy łyżkę śmietany i posypujemy prażonym słonecznikiem. Dekorujemy jabłuszkami kaparowymi.

Komentarze

  • 0
    dscn5893
    Opublikowano

    bietka

    Bardzo lubię zupę z soczewicy : )
  • 0
    ja
    Opublikowano

    Bożena Matuszczyk

    Na pewno bardzo smaczna zupka;)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !