Mocno korzenne pierniczki .*.

Mocno korzenne pierniczki .*.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    120 g
  • cukier

    100 g
  • miód

    200 g
  • mąka pszenna

    400 g
  • przyprawa do piernika

    2 łyżeczki
  • cynamon mielony

    1 łyżeczka
  • soda oczyszczona

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Masło utrzeć z cukrem, a następnie dodać mąkę, miód, sodę oczyszczoną oraz przyprawę do piernika. Ciasto zagnieść, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut. Stolnicę podsypać mąką i rozwałkować ciasto na cienki placek. Piec 7-9 minut w temperaturze 180 stopni C, aż ładnie się zrumienią. Pierniczki można polać lukrem lub masą czekoladową.
Doradca Smaku
Aby zrobić lukier, musisz utrzeć cukier puder z sokiem cytrynowym na gładką masę. Jeśli chcesz, aby uzyskał kolor różowy, dodaj do lukru kilka kropel sosu malinowego!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

28.11.2017 23:14
Apetyczne i kuszące pierniczki;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat