Sposób przygotowania

Dynię kroimy na 4 części, czyścimy z pestek za pomocą łyżki. Usuwamy też wewnętrzne włókna i nacinamy każdy kawałek w kratkę.
Dzięki temu przypraw łatwiej dotrze do wnętrza, a dynia szybciej się upiecze.
Tak przygotowaną dynię kładziemy na blaszce do pieczenia, delikatnie polewamy olejem, przyprawiamy suszonym rozmarynem i doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.
W międzyczasie przygotowujemy podstawę do risotto.
W szerokim garnku rozgrzewamy olej, dodajemy czosnek, cebulę pokrojoną w kostkę i ryż.
Całość smażymy na średnim ogniu, ciągle mieszając. Następnie dodajemy białe wino, bulion, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy pod przykryciem na delikatnym ogniu przez około 20 minut. Do ugotowanego ryżu wlewamy 200 ml bulionu dodajemy masło, słodką śmietankę i 1/4 upieczonej dyni. Ważne jest, żeby dnia się rozpadła i połączyła z risotto. Całość gotujemy przez około 5-7 minut. Kiedy ryż będzie miękki dodajemy resztę dyni i szpinak. Delikatnie mieszamy i ściągamy z ognia.
Tak przygotowane risotto podajemy z kwaśną śmietaną, oliwą i startym parmezanem.

Komentarze

  • 0
    dsss
    Opublikowano

    SzczyptaChili

    Wygląda bardzo apetycznie :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !