Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczona cukinia z kurczakiem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukinia 750 g
masło 1 łyżka
cebula 2 szt
ząbki czosnku 2 szt
Kolendra cała Prymat 1 łyżeczka
Kmin rzymski mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Tymianek suszony Prymat 1/2 łyżeczki
filet z kurczaka 500 g
koncentrat pomidorowy 90 g
bulion drobiowy 150 ml
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczona cukinia z kurczakiem

Przyprawy rozcieramy w moździerzu.
Z cukinii usuwamy pestki, kroimy w „piórka”, lekko dusimy na maśle.
Filety z kurczaka kroimy w paski, podsmażamy razem z posiekaną cebulą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Mieszamy z koncentratem pomidorowym, oprószamy solą, dodajemy przyprawy, bulion. Dusimy przez 10 min. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C.
W naczyniu żaroodpornym układamy ½ części mięsa, na to układamy cukinię, przykrywamy pozostałą częścią mięsa. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i pieczemy 45 min na środkowym poziomie.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KORAL 18.11.2017 21:29
I tu jeszcze raz mogę podziwiać potrawę i ZDJĘCIE :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak