Mój przepis na…: Pieczona gęś z jabłkami, gruszkami, cynamonem i tymiankiem, odc. 36

odc. 36 Mój przepis na

Mój przepis na…: Pieczona gęś z jabłkami, gruszkami, cynamonem i tymiankiem, odc. 36

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • gęś

    1 wypatroszona (5 kg)
  • cebula

    1 sztuka
  • ząbki czosnku

    3 sztuki
  • jabłka

    2 sztuki
  • gruszki

    2 sztuki
  • żurawina

    amerykańska 2 łyżki
  • masło

    2 łyżki
  • sól morska

    do smaku
  • chili pieprz cayenne

    do smaku
  • tymianek Prymat

    do smaku
  • cynamon Prymat

    lub kardamon do smaku
  • chrzan żurawinowy

    słoik
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Mój przepis na…: Pieczona gęś z jabłkami, gruszkami, cynamonem i tymiankiem, odc. 36 foto
Przygotowujemy składniki
Krok 2 - Mój przepis na…: Pieczona gęś z jabłkami, gruszkami, cynamonem i tymiankiem, odc. 36 foto
Umyte, nieobrane gruszki dzielimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Tak samo postępujemy z jabłkami. Owoce przekładamy do miski, i posypujemy obficie cynamonem.
Krok 3 - Mój przepis na…: Pieczona gęś z jabłkami, gruszkami, cynamonem i tymiankiem, odc. 36 foto
. Do owoców dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, plastry czosnku, sporą ilość tymianku, odrobinę chili, żurawinę oraz miód. Dodajemy do smaku sól. Całość dokładnie mieszamy.
Krok 4 - Mój przepis na…: Pieczona gęś z jabłkami, gruszkami, cynamonem i tymiankiem, odc. 36 foto
Przygotowanym farszem napełniamy gęś, spinamy wykałaczkami lub związujemy, układamy na blaszce, posypujemy słodką czerwoną papryką, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy przez około 6 godzin w 160̊C.
Krok 5 - Mój przepis na…: Pieczona gęś z jabłkami, gruszkami, cynamonem i tymiankiem, odc. 36 foto
Tuż przed końcem pieczenia zdejmujemy folię i zwiększamy temperaturę piekarnika do 250̊C, aby zrumienić gęś. Tak upieczoną gęś wyjmujemy z piekarnika i przekładamy na deskę na 5 min aby odpoczęła. Kawałki gęsi podajemy z chrzanem z żurawiną.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

jasiek

06.01.2017 12:10
pięknie podana i złocista

jasiek

18.04.2016 18:44
cudnie przypieczona

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat