Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Malinowa chmurka

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

żółtko jajek 3 szt
cukier puder 3 kopiaste łyżki ( 30 g)
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
cukier waniliowy 1 torebka
mąka pszenna 150 g
masło 100 g

Masa malinowa

maliny świeże 50 dag ( dałam mrożone)
galaretka 3 szt ( malinowe)

Masa śmietanowa

śmietana 30% 0,5 l
serek mascarpone 250 g
cukier puder 3 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki

Ciasto bezowe

białko 3 szt
cukier 3/4 szkl
mąka ziemniaczana 2 łyżeczki
płatki migdałowe 5 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Malinowa chmurka

Na stolnicy posiekać masło, dodać mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, żółtka, proszek do pieczenia i dokładnie zagnieść. Ciasto włożyć na 30 minut do lodówki, po czym rozwałkować i wyłożyć na blachę o wymiarach 25x36 cm. Nakłuć widelcem i piec około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzić.Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody i wsypać zamrożone maliny. Tężejącą masę wylać na upieczone ciasto. Żelatynę zalać 5-6 łyżkami gorącej wody i odstawić do ostudzenia.Śmietanę ubić na sztywną pianę, następnie dodać mascarpone,cukier puder i ostudzoną żelatynę. Masę śmietanową rozsmarować na stężałej masie malinowej. Beza: Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę, następnie powoli wsypywać cukier, na końcu dodać mąkę ziemniaczaną. Ciasto delikatnie wymieszać i rozsmarować tworząc nierównomierne fale na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Bezę posypać płatkami migdałowymi i piec godzinę w temperaturze 120-130 stopni. Ciasto bezowe ostudzić i całkowicie zimne wyłożyć na masę śmietanową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak