Przepis i sposób przygotowania na: Krupnik z brukselką
Skrzydełka moczymy, oczyszczamy i razem czosnkiem (rozgniecionym, nie obranym), z natką, estragonem, grzybami, liściem laurowy i zielem gotujemy przez 30 minut z dodatkiem ¼ łyżeczki soli.
Jarzyny obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Por kroimy w piórka. Brukselkę oczyszczamy z zewnętrznych, zwiędłych liści, większe kroimy na pół. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w dużą kostkę.
Na rozgrzanym oleju, smażymy warzywa razem z kaszą (przez 10-12 minut). Grzyby i mięso wyciągamy z wywaru, bulion przecedzamy. Mięso z kurczaka oddzielamy od kości, grzyby kroimy w paski, dodajemy do zupy.
Do wywaru wrzucamy podsmażoną kaszę z warzywami i gotujemy do ich miękkości. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z posiekaną natką pietruszki.