Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XI: Zupa Rosolnik, odc. 6
Zalewę z ogórków przelewamy do miseczki. Ogórki kroimy w kostkę i wrzucamy do zalewy. Czosnek miażdżymy i szatkujemy. Kolejno kroimy w kostkę cebulę i ugotowane wcześniej w rosole: marchewkę, seler, por oraz ugotowane ziemniaki. Oddzielamy ugotowane w rosole mięso z kury od kości i kroimy w drobne kawałki. Na oleju rzepakowym smażymy: czosnek, cebulę, marchewkę, seler, por, ziemniaki i kawałki kurczaka, a także podroby (również gotowane wcześniej w rosole). Dokładnie mieszamy, doprawiamy zielem angielskim. Zalewamy rosołem wołowym. Gotujemy i wrzucamy liście laurowe. Wsypujemy kaszę i gotujemy przez 10-15 minut. Gdy kasza będzie miękka, wrzucamy ogórki razem z zalewą. Gotujemy jeszcze 5 minut. Tuż przed końcem wrzucamy posiekany szczaw i wyłączamy gaz.
Podanie:
Zupę podajemy z posiekaną natką pietruszki.