Doradca Smaku XI: Zupa Rosolnik, odc. 6

odc. 6 Doradca Smaku

Doradca Smaku XI: Zupa Rosolnik, odc. 6

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Rosolnik to pyszna i pożywna zupa ogórkowa z Ukrainy.

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ząbki czosnku

    2
  • biała cebula

    1
  • marchewka ugotowana

    2 sztuki
  • seler korzeniowy gotowany

    1 sztuka
  • por

    1 sztuka
  • ziemniaki ugotowane

    2 sztuki
  • udka z kurczaka

    2 sztuki
  • olej rzepakowy

    3 łyżki
  • rosół wołowy

    1 litr
  • kasza jęczmienna

    1 szklanka
  • ogórki kwaszone Smak

    6 sztuk
  • wywar z ogórków

    1/2 szklanka
  • szczaw

    1 garść

Do smaku

  • ziele angielskie

  • liść laurowy

  • sól morska Prymat

  • natka pietruszki

    3-4 gałązki
  • ugotowanych w rosole podrobów drobiowych (serca i żołądki)

    100 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zalewę z ogórków przelewamy do miseczki. Ogórki kroimy w kostkę i wrzucamy do zalewy. Czosnek miażdżymy i szatkujemy. Kolejno kroimy w kostkę cebulę i ugotowane wcześniej w rosole: marchewkę, seler, por oraz ugotowane ziemniaki. Oddzielamy ugotowane w rosole mięso z kury od kości i kroimy w drobne kawałki. Na oleju rzepakowym smażymy: czosnek, cebulę, marchewkę, seler, por, ziemniaki i kawałki kurczaka, a także podroby (również gotowane wcześniej w rosole). Dokładnie mieszamy, doprawiamy zielem angielskim. Zalewamy rosołem wołowym. Gotujemy i wrzucamy liście laurowe. Wsypujemy kaszę i gotujemy przez 10-15 minut. Gdy kasza będzie miękka, wrzucamy ogórki razem z zalewą. Gotujemy jeszcze 5 minut. Tuż przed końcem wrzucamy posiekany szczaw i wyłączamy gaz.

Podanie:
Zupę podajemy z posiekaną natką pietruszki.

Doradca Smaku
Ogórki kwaszone zawsze dodajemy do zupy, gdy pozostałe jej składniki są już wystarczająco miękkie, gdyż kwas zahamuje proces gotowania. Do zupy dodajemy pokrojone już warzywa, dzięki temu szybciej się ugotują.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat