Zupa borowikowa z makaronem

Zupa borowikowa z makaronem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • masło klarowane

    3 łyżki
  • cebula

    1 sztuka
  • ząbki czosnku

    2 sztuki
  • borowiki

    100 gramów
  • tymianek

    1 łyżka
  • bulion warzywny

    1 litr
  • makaron

    200 gramów
  • sól

    do smaku
  • Pieprz kolorowy- MŁYNEK

    do smaku
  • śmietana 18 proc

    100 mililitrów
  • pietruszka zielona

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Suszone borowiki płuczemy pod bieżącą wodą, następnie namaczamy je w wodzie przez całą noc.
Na patelnię dajemy masło klarowane, cebulę pokrojoną w kostkę, czosnek i namoczone prawdziwki. Przyprawiamy tymiankiem i podsmażamy na wolnym ogniu przez około 15 minut. Kiedy grzyby są gotowe ściągamy je z ognia, a do osobnego garnka wlewamy wodę z borowików, bulion warzywny, podsmażone grzyby oraz makaron. Całość gotujemy przez około 15 minut. Kiedy makaron jest już miękki doprawiamy zupę solą morską, kolorowym pieprzem i wlewamy słodką śmietankę.
Tak przygotowaną zupę można podawać z posiekaną zieloną pietruszką.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

13.11.2017 10:37
Bardzo smaczna zupka :)

Bożena Matuszczyk

10.11.2017 23:53
Smakowicie pyszna zupka;)

katarzynka455

10.11.2017 20:28
Przepyszna zupka uwielbiam z makaronem:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat