Doradca Smaku V: Krem z kwaszonego ogórka z purée jabłkowym, odc. 8

odc. 8 Doradca Smaku

Doradca Smaku V: Krem z kwaszonego ogórka z purée jabłkowym, odc. 8

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Zupa

  • włoszczyzna

    1 pęczek
  • rosół z kury Kucharek

    1
  • cebula

    1
  • masło klarowane

    2 łyżki
  • Przecier ogórkowy Smak

    550
  • serek mascarpone

    3-4 łyżki
  • śmietana 30%

    200 ml
  • dorsz

    320 g wędzony

Purée z jabłek

  • jabłka

    2-3
  • masło klarowane

    2 łyżki

Purée z ziemniaków

  • ziemniaki

    3-4 ugotowane
  • masło klarowane

    1 łyżka

Do smaku

  • ziele angielskie całe

  • kminek mielony

  • sól morska

  • Pieprz czarny- MŁYNEK

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku V: Krem z kwaszonego ogórka z purée jabłkowym, odc. 8 foto
Z włoszczyzny, rosołu z kury i kilku ziaren ziela angielskiego przygotowujemy rosół. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na 2 łyżkach masła klarowanego. Następnie dodajemy przecier ogórkowy i smażymy ok. 5-7 minut. Do podsmażonych ogórków dodajemy przygotowany rosół. Całość rozdrabniamy za pomocą blendera na krem. Tak przygotowaną zupę mieszamy z serem mascarpone oraz śmietaną. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i mielonym kminkiem.
Krok 2 - Doradca Smaku V: Krem z kwaszonego ogórka z purée jabłkowym, odc. 8 foto
Purée z ziemniaków: ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy do nich łyżkę masła oraz szczyptę soli morskiej.
Krok 3 - Doradca Smaku V: Krem z kwaszonego ogórka z purée jabłkowym, odc. 8 foto
Purée z jabłek: Obrane jabłka kroimy, wrzucamy do garnka i podsmażamy na 2 łyżkach masła klarowanego. W trakcie smażenia możemy dodać odrobinę wody.
Krok 4 - Doradca Smaku V: Krem z kwaszonego ogórka z purée jabłkowym, odc. 8 foto
Małe żaroodporne naczynia napełniamy w ¾ purée z ziemniaków. Na to nakładamy 2 łyżki purée z jabłek. Na wierzch układamy kawałki wędzonego dorsza. Całość oprószamy świeżo mielonym czarnym pieprzem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 ̊C na ok. 10 minut.
Krok 5 - Doradca Smaku V: Krem z kwaszonego ogórka z purée jabłkowym, odc. 8 foto
Zupę przelewamy do oddzielnych pojemników. Podajemy z zapieczonymi purée z dorszem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

[email protected]

16.10.2016 22:49
Zadziwiające

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat