Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

Doradca Smaku V: Krem z kwaszonego ogórka z purée jabłkowym, odc. 8

5.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Zupa

włoszczyzna
1 pęczek
rosół z kury Kucharek
1
Sklep Prymat
cebula
1
masło klarowane
2 łyżki
Przecier ogórkowy Smak
550
serek mascarpone
3-4 łyżki
śmietana 30%
200 ml
dorsz
320 g wędzony

Purée z jabłek

jabłka
2-3
masło klarowane
2 łyżki

Purée z ziemniaków

ziemniaki
3-4 ugotowane
masło klarowane
1 łyżka

Do smaku

Ziele angielskie całe Prymat
Sklep Prymat
Kminek mielony Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat
Pieprz czarny Prymat w młynku
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku V: Krem z kwaszonego ogórka z purée jabłkowym, odc. 8

Kroki postępowania

1
Z włoszczyzny, rosołu z kury i kilku ziaren ziela angielskiego przygotowujemy rosół. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na 2 łyżkach masła klarowanego. Następnie dodajemy przecier ogórkowy i smażymy ok. 5-7 minut. Do podsmażonych ogórków dodajemy przygotowany rosół. Całość rozdrabniamy za pomocą blendera na krem. Tak przygotowaną zupę mieszamy z serem mascarpone oraz śmietaną. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i mielonym kminkiem.
Krok 1 - Doradca Smaku V: Krem z kwaszonego ogórka z purée jabłkowym, odc. 8 foto
2
Purée z ziemniaków: ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy do nich łyżkę masła oraz szczyptę soli morskiej.
Krok 2 - Doradca Smaku V: Krem z kwaszonego ogórka z purée jabłkowym, odc. 8 foto
3
Purée z jabłek: Obrane jabłka kroimy, wrzucamy do garnka i podsmażamy na 2 łyżkach masła klarowanego. W trakcie smażenia możemy dodać odrobinę wody.
Krok 3 - Doradca Smaku V: Krem z kwaszonego ogórka z purée jabłkowym, odc. 8 foto
4
Małe żaroodporne naczynia napełniamy w ¾ purée z ziemniaków. Na to nakładamy 2 łyżki purée z jabłek. Na wierzch układamy kawałki wędzonego dorsza. Całość oprószamy świeżo mielonym czarnym pieprzem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 ̊C na ok. 10 minut.
Krok 4 - Doradca Smaku V: Krem z kwaszonego ogórka z purée jabłkowym, odc. 8 foto
5
Zupę przelewamy do oddzielnych pojemników. Podajemy z zapieczonymi purée z dorszem.
Krok 5 - Doradca Smaku V: Krem z kwaszonego ogórka z purée jabłkowym, odc. 8 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

edytazaw89@wp 16.10.2016 22:49
Zadziwiające

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak