Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek ziemniaczany z szynką

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 750 g
cebula 1 szt
ząbki czosnku 2 szt
dymki ze szczypiorkiem 2 szt
szynka gotowana 200 g
olej rzepakowy 3 szt
mąka 1,5 łyżki
jajko 2 szt
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz biały mielony Prymat
parmezan starty 1 ewentualnie

Przepis i sposób przygotowania na: Placek ziemniaczany z szynką


Ziemniaki obrałem, starłem na tarce o grubych oczkach. Obraną cebulę i czosnek drobno posiekałem. Dymkę ze szczypiorkiem pokroiłem w cienkie krążki. Szynkę pokroiłem w paski, lekko podsmażyłem na łyżce oleju. Wszystkie składniki wymieszałem w misce z mąką, jajkami, solą i białym pieprzem.W głębokiej patelni rozgrzałem 2 łyżkami oleju, włożyłem masę ziemniaczaną , wyrównałem łopatką. Placek smażyłem pod przykryciem ok. 15 minut, aż spód się zrumienił.. Dobrze ścięty placek odwróciłem na druga stronę, zsuwając go delikatnie na talerz, przykryłem drugim i ponownie zsunąłem na patelnię, dodając resztę oleju. Smażyłem dalsze 15 minut na małym ogniu. Patelnię zdjąłem z ognia, pozostawiłem w niej placek na ok. 10 minut. Podałem gorący.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak