Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku IV: Strudel z białej kiełbasy, odc. 15

5.0
(19)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki

kiełbasa biała 300 g surowej
cebula 1 mała
Majeranek suszony Prymat do smaku
Kminek mielony Prymat do smaku
jabłko prażone Smak 2 łyżki
natka pietruszki pęczek
ciasto francuskie 1 opakowanie
jajko 1
mleko 4 łyżki
olej rzepakowy do smażenia
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Musztarda porzeczkowa

miód wielokwiatowy 1 łyżka
porzeczki czarne 20 g (mogą być mrożone)
Musztarda rosyjska Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku IV: Strudel z białej kiełbasy, odc. 15

Kroki postępowania

1
Musztarda porzeczkowa: do garnka wlewamy miód i podgrzewamy, aż się skarmelizuje. Następnie dodajemy porzeczki (mogą być aronie lub jagody) i rozdrabniamy za pomocą blendera na purée. Dodajemy 3 łyżeczki musztardy rosyjskiej i mieszamy.
Krok 1 - Doradca Smaku IV: Strudel z białej kiełbasy, odc. 15 foto
2
Kiełbasę obieramy z osłonek, rozdrabniamy w dłoniach i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Kawałki kiełbasy rozgniatamy widelcem na patelni. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Całość przyprawiamy do smaku majerankiem, kminkiem mielonym i pieprzem czarnym.
Krok 2 - Doradca Smaku IV: Strudel z białej kiełbasy, odc. 15 foto
3
Dodajemy prażone jabłko i chwilę smażymy razem, mieszając. Pod koniec smażenia dodajemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Krok 3 - Doradca Smaku IV: Strudel z białej kiełbasy, odc. 15 foto
4
Ciasto francuskie rozwijamy, delikatnie rozwałkowujemy z obu stron i smarujemy rozkłóconym jajkiem z odrobiną mleka. Na ciasto wykładamy przestudzony farsz i zawijamy w rulon. Dokładnie sklejamy końcówki ciasta po bokach. Roladę układamy na blaszce wyłożonej pergaminem.
Krok 4 - Doradca Smaku IV: Strudel z białej kiełbasy, odc. 15 foto
5
Z wierzchu smarujemy ją rozkłóconym jajkiem i nacinamy w poprzek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200̊C na ok. 20 minut.
Krok 5 - Doradca Smaku IV: Strudel z białej kiełbasy, odc. 15 foto
6
Kawałki strudla podajemy z przygotowaną wcześniej musztardą porzeczkową.
Krok 6 - Doradca Smaku IV: Strudel z białej kiełbasy, odc. 15 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak