odc. 15 Doradca Smaku

Doradca Smaku IV: Strudel z białej kiełbasy, odc. 15

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • kiełbasa biała

    300 g surowej
  • cebula

    1 mała
  • majeranek Prymat

    do smaku
  • kminek mielony

    do smaku
  • jabłko prażone Smak

    2 łyżki
  • natka pietruszki

    pęczek
  • ciasto francuskie

    1 opakowanie
  • jajko

    1
  • mleko

    4 łyżki
  • olej rzepakowy

    do smażenia
  • sól morska

    do smaku
  • pieprz czarny mielony

    do smaku

Musztarda porzeczkowa

  • miód wielokwiatowy

    1 łyżka
  • porzeczki czarne

    20 g (mogą być mrożone)
  • musztarda rosyjska

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku IV: Strudel z białej kiełbasy, odc. 15 foto
Musztarda porzeczkowa: do garnka wlewamy miód i podgrzewamy, aż się skarmelizuje. Następnie dodajemy porzeczki (mogą być aronie lub jagody) i rozdrabniamy za pomocą blendera na purée. Dodajemy 3 łyżeczki musztardy rosyjskiej i mieszamy.
Krok 2 - Doradca Smaku IV: Strudel z białej kiełbasy, odc. 15 foto
Kiełbasę obieramy z osłonek, rozdrabniamy w dłoniach i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Kawałki kiełbasy rozgniatamy widelcem na patelni. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Całość przyprawiamy do smaku majerankiem, kminkiem mielonym i pieprzem czarnym.
Krok 3 - Doradca Smaku IV: Strudel z białej kiełbasy, odc. 15 foto
Dodajemy prażone jabłko i chwilę smażymy razem, mieszając. Pod koniec smażenia dodajemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Krok 4 - Doradca Smaku IV: Strudel z białej kiełbasy, odc. 15 foto
Ciasto francuskie rozwijamy, delikatnie rozwałkowujemy z obu stron i smarujemy rozkłóconym jajkiem z odrobiną mleka. Na ciasto wykładamy przestudzony farsz i zawijamy w rulon. Dokładnie sklejamy końcówki ciasta po bokach. Roladę układamy na blaszce wyłożonej pergaminem.
Krok 5 - Doradca Smaku IV: Strudel z białej kiełbasy, odc. 15 foto
Z wierzchu smarujemy ją rozkłóconym jajkiem i nacinamy w poprzek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200̊C na ok. 20 minut.
Krok 6 - Doradca Smaku IV: Strudel z białej kiełbasy, odc. 15 foto
Kawałki strudla podajemy z przygotowaną wcześniej musztardą porzeczkową.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat