Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najnowszy odcinek programu Doradca Smaku OGLĄDAJ

Doradca Smaku IV: Strudel z białej kiełbasy, odc. 15

5.0
(19)
Czas
Czas: 30 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki

kiełbasa biała
300 g surowej
cebula
1 mała
Majeranek suszony Prymat
do smaku
Sklep Prymat
Kminek mielony Prymat
do smaku
jabłko prażone Smak
2 łyżki
natka pietruszki
pęczek
ciasto francuskie
1 opakowanie
jajko
1
mleko
4 łyżki
olej rzepakowy
do smażenia
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku
Sklep Prymat

Musztarda porzeczkowa

miód wielokwiatowy
1 łyżka
porzeczki czarne
20 g (mogą być mrożone)
Musztarda rosyjska Prymat
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku IV: Strudel z białej kiełbasy, odc. 15

Kroki postępowania

1
Musztarda porzeczkowa: do garnka wlewamy miód i podgrzewamy, aż się skarmelizuje. Następnie dodajemy porzeczki (mogą być aronie lub jagody) i rozdrabniamy za pomocą blendera na purée. Dodajemy 3 łyżeczki musztardy rosyjskiej i mieszamy.
Krok 1 - Doradca Smaku IV: Strudel z białej kiełbasy, odc. 15 foto
2
Kiełbasę obieramy z osłonek, rozdrabniamy w dłoniach i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Kawałki kiełbasy rozgniatamy widelcem na patelni. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Całość przyprawiamy do smaku majerankiem, kminkiem mielonym i pieprzem czarnym.
Krok 2 - Doradca Smaku IV: Strudel z białej kiełbasy, odc. 15 foto
3
Dodajemy prażone jabłko i chwilę smażymy razem, mieszając. Pod koniec smażenia dodajemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Krok 3 - Doradca Smaku IV: Strudel z białej kiełbasy, odc. 15 foto
4
Ciasto francuskie rozwijamy, delikatnie rozwałkowujemy z obu stron i smarujemy rozkłóconym jajkiem z odrobiną mleka. Na ciasto wykładamy przestudzony farsz i zawijamy w rulon. Dokładnie sklejamy końcówki ciasta po bokach. Roladę układamy na blaszce wyłożonej pergaminem.
Krok 4 - Doradca Smaku IV: Strudel z białej kiełbasy, odc. 15 foto
5
Z wierzchu smarujemy ją rozkłóconym jajkiem i nacinamy w poprzek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200̊C na ok. 20 minut.
Krok 5 - Doradca Smaku IV: Strudel z białej kiełbasy, odc. 15 foto
6
Kawałki strudla podajemy z przygotowaną wcześniej musztardą porzeczkową.
Krok 6 - Doradca Smaku IV: Strudel z białej kiełbasy, odc. 15 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek itsnatural smak