arkówka z serem na beszamelowych ziemniakach

arkówka z serem na beszamelowych ziemniakach

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ser żółty

    100 g
  • ziemniaki

    1 kg
  • przyprawa uniwersalna Kucharek

    1 łyżka
  • przyprawa do mięs

    do smaku
  • pieprz, sól

    do smaku
  • liść laurowy

    2 sztuki
  • gałka muszkatołowa cała

    do smaku
  • masło

    3 łyżki
  • mąka

    3 łyżki
  • mleko

    1 szklanka
  • olej do smażenia

  • karkówka

    0,5 bez kości
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Obrane ziemniaki pokroić w cieniutkie plastry 9najlepiej na tarce). Wrzucić do gotującej się wody z dodatkiem wegety i gotować 3 minuty. Odlać i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Na patelni rzpuścić masło, dodać mąkę i jak się połączą , dolac mleko, doprawić solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową i smażyć aż zgęstnieje.
Do ziemnaków dodać listki laurowe i dokłądnie wymieszać z sesem beszamelowym.
Karkówkę pokroić w paski, przyprawić przyprawą do mięsa i podsmażyć na oleju.
zdjąć z patelni, odsączyć na ręczniku papierowym nadmia tłuszczu i układać w naczyniu żaroodpornym na ziemniakach.
Przykryć plastrami żółtego sera i zapiekać w 180 stpniach 30-40 minut.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

janek64

28.05.2012 14:07
Jednym słowem przepis palce lizać :)

Kate131

08.12.2011 08:32
pycha

madagaskar

28.12.2010 07:44
smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat