Przepis i sposób przygotowania na: Placuszki dyniowe na słodko
Placuszki dyniowe na słodko można przygotować o każdej porze roku - zarówno w sezonie, gdy dynie są ogólnodostępne, jak i wtedy gdy w naszej zamrażarce zalega dyniowe puree przygotowane jeszcze jesienią. By podkreślić w placuszkach smak dyni, warto wzbogacić je skórka cytrynową, która nada im cytrusową nutę. Zobaczycie, że placuszki przypadną do gustu zarówno najmłodszym, jak i tym troszeczkę starszym.
1. Puree z dyni łączymy z jajkiem i cukrem, następnie miksujemy do połączenia składników.
2. Dodajemy olej, szczyptę soli oraz skórkę z cytryny i mieszamy.
3. W osobnym naczyniu przesiewamy mąkę i łączymy ją z proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy ją do mokrych składników i mieszamy łyżką aż ciasto będzie jednolite.
4. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, za pomocą łyżki kładziemy placuszki i smażymy z obu stron na złocisty kolor.
5. Usmażone placuszki posypujemy cukrem pudrem lub podajemy z ulubionymi dodatkami.