Placuszki dyniowe na słodko

Placuszki dyniowe na słodko

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

kostka

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1 i 1/4 szklanki
  • cukier brązowy

    4 łyżki
  • jajko

    1 szt
  • proszek do pieczenia

    1,5 łyżeczki
  • sól

    szczypta
  • puree z dyni

    1 szklanka
  • skórka z cytryny

    ok 1 łyżeczka
  • olej

    2 łyżki
  • olej kokosowy

    do smażenia
  • cukier puder

    do posypania placuszków
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Puree z dyni łączymy z jajkiem i cukrem, następnie miksujemy do połączenia składników. Dodajemy olej, szczyptę soli oraz skórkę z cytryny i mieszamy. W osobnym naczyniu przesiewamy mąkę i łączymy ją z proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy ją do mokrych składników i mieszamy łyżką aż ciasto będzie jednolite. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, za pomocą łyżki kładziemy placuszki i smażymy z obu stron na złocisty kolor. Usmażone placuszki posypujemy cukrem pudrem lub podajemy z ulubionymi dodatkami.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

jejkuchnia

31.10.2017 18:24
Piękne!!!!

w mojej kuchni

31.10.2017 16:37
apetyczne te placuszki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat