Przepis i sposób przygotowania na: Fuczki - bieszczadzkie placki z kiszonej kapusty
Fuczki - wyśmienite placki z kiszonej kapusty, ze szczyptą kminku i pieprzu czarnego. Fuczki podaj ze śmietaną lub dipem majonezowo-śmietanowym z ziołami i czosnkiem. To jest wyśmienite, regionalne danie z Bieszczadów.
1. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko i mleko. Miksujemy aż ciasto będzie gładkie.
2. Kapustę kiszoną odciskamy z nadmiaru soku, drobno kroimy i dodajemy do ciasta naleśnikowego. Ciasto przyprawiamy do smaku kminkiem, majerankiem oraz solą i pieprzem.
3. Na patelni rozgrzewamy olej. Za pomocą łyżki kładziemy placuszki i smażymy z każdej ze stron na złoty kolor. Usmażone placuszki kładziemy na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
4. Majonez łączymy z jogurtem naturalnym. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, zioła prowansalskie oraz sól i pieprz do smaku.
5. Usmażone placuszki podajemy z dipem. Smacznego