Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fuczki - bieszczadzkie placki z kiszonej kapusty

5.0
(564)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Przepis na fuczki, czyli bieszczadzkie placki z kiszonej kapusty. Spróbuj zrobić to tradycyjne, łemkowskie danie.

Składniki:

kapusta kiszona 300 gramów
mąka pszenna 1 szklanka
jajko 1 sztuka
mleko 3/4 szklanki
Kminek mielony Prymat 1/4 łyżeczki
majeranek 1/4 łyżeczki
olej do smażenia
majonez 2 łyżki
jogurt naturalny 2 łyżki
sól morska Prymat w młynku do smaku smaku
czosnek 1 ząbek
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1/2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1/4 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Fuczki - bieszczadzkie placki z kiszonej kapusty

Fuczki - wyśmienite placki z kiszonej kapusty, ze szczyptą kminku i pieprzu czarnego. Fuczki podaj ze śmietaną lub dipem majonezowo-śmietanowym z ziołami i czosnkiem. To jest wyśmienite, regionalne danie z Bieszczadów.

1. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko i mleko. Miksujemy aż ciasto będzie gładkie.

2. Kapustę kiszoną odciskamy z nadmiaru soku, drobno kroimy i dodajemy do ciasta naleśnikowego. Ciasto przyprawiamy do smaku kminkiem, majerankiem oraz solą i pieprzem.

3. Na patelni rozgrzewamy olej. Za pomocą łyżki kładziemy placuszki i smażymy z każdej ze stron na złoty kolor. Usmażone placuszki kładziemy na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

4. Majonez łączymy z jogurtem naturalnym. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, zioła prowansalskie oraz sól i pieprz do smaku.

5. Usmażone placuszki podajemy z dipem. Smacznego

Jeśli znudziły Ci się placki ziemniaczane, kopytka lub krokiety zrób fuczki! Fuczki to wyśmienite danie bieszczadzkie. Przepis na fuczki i inne pyszne dania obiadowe znajdziesz w zbiorze przepisów na OBIAD.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kristi 4 dni temu
Pyszne placki,szybkie w przygotowaniu.A sos idealnie się komponuje -;)
Go123 19.01.2024 16:23
Czy cisto na fućki można przechowywać np zrobię wieczorem a smaże na drugi dzień?
Miszelina 15.11.2023 12:10
Świetny i oryginalny smak :)
AlicjaS 07.10.2023 15:49
Warto dodać do ciasta przesmażoną cebulkę:-)
Doradca Smaku 09.10.2023 08:48
Tak można, to dobry pomysł :)
Joanna 24.07.2023 14:09
Zrobiłam. Tak, właśnie takie jadłam w Cisnej w Chacie pod Tarasami. Pychota!
Łukasz S 28.11.2022 10:38
Kapusta gotowana?
Doradca Smaku 28.11.2022 11:58
Placuszki można robić z gotowanej i nieugotowanej kapusty, zależy od tego jaka Ci bardziej smakuje :) Poizdrawiam!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak