Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekane puree ziemniaczane

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ziemniaki fioletowe ok. 420 g
jajko 1 spore
sól i pieprz
Gałka muszkatołowa mielona Prymat ok.1 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekane puree ziemniaczane

Zwykłe obrane ziemniaki gotujemy z osolonej wodzie do miękkości. W przypadku fioletowych ziemniaków do wody dodajemy kilka kropel soku z cytryny.
Ciepłe ziemniaki przeciskamy przez praskę, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gdy lekko przestygną dodajemy jajko i dokładnie mieszamy.
Do szprycy lub rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdki, wkładamy masę ziemniaczaną i wyciskamy rozetki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Zapiekamy około 30 minut w 180 -190 C, lub 20 minut w 200-210 C.
Podajemy na ciepło do mięsa i surówek.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 25.10.2017 12:34
Pomysłowo i smacznie;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak