Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Egzotyczna zupa krem z marchewki na ostro

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

marchewka 1 kg
cebula 1 sztuka
czosnek 1-2 ząbki
masło 1-2 łyżki
bulion 1 litr
mleko kokosowe 1 puszka
pasta curry 1 łyżeczka
sos Sriracha
sos sojowy

Dodatkowo

natka kolendry
sok z limetki

Opcjonalnie

sezam
chili płatki

Porada

Zupa ta idealnie nadaje się na chłodniejsze dni, gdyż wspaniale syci oraz rozgrzewa. Słodycz marchewki doskonale przełamuje ostre chili oraz orientalny smak mleczka kokosowego.

Przepis i sposób przygotowania na: Egzotyczna zupa krem z marchewki na ostro

Cebulę drobno posiekać i podsmażyć w garnku na roztopionym maśle.
Dodać kawałki czosnku i pokrojoną w plasterki marchewkę.
Warzywa smażyć (co chwilę mieszając) przez około 8-10 minut, a następnie wlać do nich bulion oraz dodać odrobinę sosu sojowego.
Całość gotować do momentu - aż marchewka będzie całkowicie miękka.
Zupę zblendować na jednolity krem i stopniowo połączyć z mleczkiem kokosowym oraz na końcu z pastą curry i sosem Sriracha.
(Jeśli jest za gęsta - dolejcie odrobinę bulionu lub wody.)
Gotową zupę opcjonalnie doprawić i delikatnie podgrzać.
(Zupy nie zagotowywać, ponieważ mleko kokosowe straci swój niepowtarzalny aromat.)
Podawać delikatnie skropioną sokiem z limonki i posypaną świeżą kolendrą oraz sezamem i płatkami chili.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 02.11.2017 23:12
Fajna zupa.
Bożena Matuszczyk 25.10.2017 12:36
Pyszna i kusząca zupa;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak