Przepis i sposób przygotowania na: Korzenny rosół z tofu, DS XVII odc. 4
Wegański rosół też może być pełny smaku i aromatu. Wywar zawdzięcza swój smak pieczonym warzywom i sporej ilości aromatycznych przypraw. Nie skracajcie tej listy! Dzięki tym składnikom zupa naprawdę wyjątkowo smakuje.
Przygotowanie:
1. Marchew, korzeń selera i pietruszki obieramy, a następnie kroimy na mniejsze kawałki. Przekrawamy także kłącza selera naciowego oraz cebule (na połówki). Czosnku nie obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół.
2. Piekarnik ustawiamy na 200 stopni Celsjusza. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy warzywa korzeniowe, kapustę, czosnek, cebulę i obrany imbir. Warzywa posypujemy kurkumą i skrapiamy oliwą. Pieczemy 20 minut.
3. W garnku zagotowujemy wodę.
4. Na rozgrzaną, suchą patelnię wrzucamy przyprawy: owoce jałowca, laski cynamonu, goździki, kolendrę, pieprz czarny i liście laurowe. Podgrzewamy minutę, ciągle mieszając i przekładamy przyprawy do garnka z wrzącą wodą.
5. Do garnka dodajemy upieczone warzywa, wrzucamy liście lubczyku i dolewamy sos sojowy. Dokładamy także natkę pietruszki. Zostawiamy na małym ogniu co najmniej na godzinę.
6. Makaron sojowy namaczamy w gorącej wodzie.
7. Tofu kroimy w kostkę, marchewkę w cienkie słupki (julienne), białą część pora w talarki.
Wegański rosół podajemy z makaronem sojowym, marchewką i porem. Smaku dodadzą tofu, kiełki słonecznika, sezam i orzechy ziemne. Każdą porcję dania skrapiamy sokiem z plasterka limonki i dekorujemy ćwiartką owocu.