Korzenny rosół z tofu, DS XVII odc. 4

odc. 4 Doradca Smaku

Korzenny rosół z tofu, DS XVII odc. 4

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Przepis na korzenny rosół bez mięsa z mnóstwem pysznych dodatków - tofu, makaron sojowy, świeże warzywa, kiełki i orzechy. Wersja wegańska popularnego rosołu - równie pyszna, niezwykle aromatyczna. Spróbujcie - to naprawdę dobry przepis!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • marchew

    3 sztuki
  • korzeń selera

    1 sztuka
  • korzeń pietruszki

    2 sztuki
  • seler naciowy

    3 gałązki
  • cebula

    2 sztuki
  • czosnek

    1 główka
  • kapusta włoska

    1/2 sztuki
  • imbir świeży

    3 cm
  • Kurkuma mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • oliwa

    1 łyżka
  • woda

    3 litry
  • Owoc jałowca cały Prymat

    kilka sztuk
  • Cynamon cały Prymat

    2 sztuki
  • Goździki całe Prymat

    4 sztuki
  • Kolendra cała Prymat

    1 łyżeczka
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    1 łyżeczka
  • Liść laurowy suszony Prymat

    5 sztuk
  • Liść lubczyku suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • sos sojowy

    4 łyżki
  • świeża natka pietruszki

    2-3 gałązki

Dodatki:

  • makaron sojowy

    po 50 na porcję gramów
  • tofu wędzone

    220 gramów
  • marchew

    1 sztuka
  • biała część pora

    1/2 sztuki
  • kiełki słonecznika

    1 garść
  • sezam

    1 łyżka
  • prażone orzeszki ziemne

    3 łyżki
  • limonka

    2 1/2 sztuki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Korzenny rosół z tofu, DS XVII odc. 4

Wegański rosół też może być pełny smaku i aromatu. Wywar zawdzięcza swój smak pieczonym warzywom i sporej ilości aromatycznych przypraw. Nie skracajcie tej listy! Dzięki tym składnikom zupa naprawdę wyjątkowo smakuje.

Przygotowanie:

 

1. Marchew, korzeń selera i pietruszki obieramy, a następnie kroimy na mniejsze kawałki. Przekrawamy także kłącza selera naciowego oraz cebule (na połówki). Czosnku nie obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół.

2. Piekarnik ustawiamy na 200 stopni Celsjusza. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy warzywa korzeniowe, kapustę, czosnek, cebulę i obrany imbir. Warzywa posypujemy kurkumą i skrapiamy oliwą. Pieczemy 20 minut.

 3. W garnku zagotowujemy wodę.

4. Na rozgrzaną, suchą patelnię wrzucamy przyprawy: owoce jałowca, laski cynamonu, goździki, kolendrę, pieprz czarny i liście laurowe. Podgrzewamy minutę, ciągle mieszając i przekładamy przyprawy do garnka z wrzącą wodą.

5. Do garnka dodajemy upieczone warzywa, wrzucamy liście lubczyku i dolewamy sos sojowy. Dokładamy także natkę pietruszki. Zostawiamy na małym ogniu co najmniej na godzinę.

6. Makaron sojowy namaczamy w gorącej wodzie.

7. Tofu kroimy w kostkę, marchewkę w cienkie słupki (julienne), białą część pora w talarki.

Wegański rosół podajemy z makaronem sojowym, marchewką i porem. Smaku dodadzą tofu, kiełki słonecznika, sezam i orzechy ziemne. Każdą porcję dania skrapiamy sokiem z plasterka limonki i dekorujemy ćwiartką owocu.

 

Dodanie kurkumy poprawia kolor zupy, cynamon, kolendra, pieprz i goździki dodają korzenno-pikantnych nut. Suszony lubczyk i liść laurowy - pogłębiają smak i aromatyzują wywar.

Doradca Smaku
Dzięki temu, że warzywa upieczemy przed wrzuceniem do garnka, nadamy im wyrazisty, orzechowy smak.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat