Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb z garnka

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 3/4 Kg
drożdże suche 7 G
woda letnia 1/2 L
olej 1 Łyżka
sól 1 Łyżeczka

Porada

Można też użyć naczynie żaroodporne.

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z garnka

Wieczorem wsypujemy do miski
(dość wysokiej, bo ciasto urośnie )
wymienione wyżej składniki.
Następnie wszystko zamieszać łyżką i przykryć folią spożywczą -wstawić na noc do lodówki. Rano podsypać blat mąką i dosłownie zagnieść dwa razy .
Odstawić do wyrośnięcia na ok 30-40min. Piekarnik razem z garnkiem i pokrywką ( byle by nie miał plastikowych rączek ) nagrzać na 220st, do gorącego garnka wrzucić wyrośnięte ciasto (można górę posypać makiem lub sezamem )i nakryć pokrywką ,wstawić z powrotem do piekarnika i piec w 200st ok 35 min, potem odkryć pokrywkę i piec jeszcze 20 min. SMACZNEGO

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak