Przepis i sposób przygotowania na: Z szybkowaru - domowy dżem z ciemnych winogron z czekoladą
Kiście dojrzałych mocno ciemnych winogron dobrze opłukać i przełożyć do szybkowaru.
Wlać wodę i zamknąć. Po zasyczeniu pary gotować z 20 minut na średnim ogniu, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie i wystudzić.
Porcjami wylać owoce na sitko z drobnymi oczkami i łyżką przecierać do garna owoce.
Do przetartych owoców wlać z 2 szklanki soku co pozostał (resztę soku słodzę, dolewam wody przegotowanej i jest sok do picia). Wsypać cukier, dodać czekoladę, żelfix 3:1 i gotować około 5 minut, ciągle mieszając.
Przelewać od razu gorące do czystych słoików, zakręcić mocno i zostawić na zakrętkach postawione do wystygnięcia.
Przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu.