Sok z winogron na zimę

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • winogrona czerwone

    4 kg winogron w kiściach
  • cukier

    400 g
  • woda

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Winogrona należy bardzo dokładnie umyć i poodrywać gałązki. Przekładamy je do garnka i dodajemy cukier. Podlewamy odrobiną wody. Gotujemy je na średnim ogniu. Kiedy popękają i puszczą sok przelewamy przez sitko. Sok nalewamy do słoiczków i zakręcamy. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Justyna223
Składniki na około 3 l soku

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
w mojej kuchni 03.10.2015 17:21
pyszne domowe zapasy zimowe
iziona 01.10.2015 18:57
Ja bardzo lubię sok z winogron i robię każdego roku bo mam go sporo na działce, ale ja robię w sokowniku.
mirosława4 01.10.2015 18:43
nigdy nie robiłam takiego soku zawsze zastanawiałam się jaki ma smak , może czas wypróbować :)
gusia1000 01.10.2015 17:09
Warto taki robić.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat