Doradca Smaku VII: Kotleciki jagnięce z pastą z bakłażana, odc. 21

odc. 21 Doradca Smaku

Doradca Smaku VII: Kotleciki jagnięce z pastą z bakłażana, odc. 21

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • comber jagnięcy

    450 g bez kości
  • bakłażan

    2
  • ziemniaki

    4
  • czosnek

    2 ząbki
  • masło

    2 łyźeczki
  • oliwa z oliwek

    3 łyżki
  • olej

    8 łyżek

Do smaku

  • rozmaryn Prymat

  • zioła prowansalskie

  • pieprz czarny grubo mielony

  • gałka muszkatołowa cała

  • sól morska

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku VII: Kotleciki jagnięce z pastą z bakłażana, odc. 21
Bakłażany obieramy ze skóry, kroimy na plastry, a następnie w większą kostkę. Smażymy w garnku na delikatnie rozgrzanej oliwie, uważając, żeby się nie zrumienił, tylko delikatnie dusił. W trakcie doprawiamy do smaku solą i rozmarynem. Dodajemy pokrojone w ćwiartki ząbki czosnku i dalej dusimy. Po 20 minutach doprawiamy świeżo startą gałkę muszkatołową i mieszamy.
Krok 2 - Doradca Smaku VII: Kotleciki jagnięce z pastą z bakłażana, odc. 21
Ziemniaki kroimy w cienkie plasterki i smażymy na mocno rozgrzanym oleju na patelni. Doprawiamy do smaku solą i ziołami prowansalskimi. Po kilku minutach dodajemy masło.
Krok 3 - Doradca Smaku VII: Kotleciki jagnięce z pastą z bakłażana, odc. 21
Jagnięcinę oprószamy z obu stron solą i pieprzem czarnym grubo mielonym. Smażymy na niewielkiej ilości oleju na bardzo rozgrzanej patelni po 1,5 minuty z każdej strony.
Krok 4 - Doradca Smaku VII: Kotleciki jagnięce z pastą z bakłażana, odc. 21
Na talerzach układamy usmażone plastry ziemniaków, duszonego bakłażana i kotleciki jagnięce.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

jejkuchnia

10.10.2017 16:39
Ale apetyczne!

Bożena Matuszczyk

10.10.2017 08:36
Wyglądają bardzo apetycznie i kusząco;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat