Doradca Smaku VIII: Chłodnik maślankowo-pomidorowy, odc. 26

odc. 26 Doradca Smaku

Doradca Smaku VIII: Chłodnik maślankowo-pomidorowy, odc. 26

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pomidory malinowe

    5 szt.
  • papryka czerwona

    1 szt.
  • czosnek

    3 szt.
  • maślanka

    400 ml
  • oliwa

    2 łyżki
  • bułka pszenna

    2 kromki
  • masło

    50 g
  • cukier

    2 łyżeczki
  • natka pietruszki

    2 łyżeczki
  • oregano

  • sól morska

  • papryka ostra mielona

  • pieprz czarny grubo mielony

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku VIII: Chłodnik maślankowo-pomidorowy, odc. 26 foto
Chłodnik
Cztery pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w ćwiartki. Przekładamy do miski. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy na małe kawałki. Połowę pokrojonej papryki dodajemy do pomidorów razem z posiekanymi dwoma ząbkami czosnku. Całość przyprawiamy oregano, solą, cukrem i ostrą papryką. Dolewamy maślankę i wszystko dokładnie blendujemy.
Krok 2 - Doradca Smaku VIII: Chłodnik maślankowo-pomidorowy, odc. 26 foto
Salsa
Z pomidora usuwamy gniazda nasienne i kroimy go w drobną kostkę. Większą część wkładamy do miseczki i skrapiamy oliwą. Doprawiamy czarnym pieprzem do smaku.
Krok 3 - Doradca Smaku VIII: Chłodnik maślankowo-pomidorowy, odc. 26 foto
Tosty
Dwie kromki bułki pszennej kładziemy na rozgrzanej, suchej patelni i smażymy chwilę z obu stron. Masło wkładamy do miski i ugniatamy widelcem do uzyskania gładkiej konsystencji. Ząbek czosnku wyciskamy przez praskę i dodajemy do masła. Dokładnie mieszamy i doprawiamy drobno posiekaną natką pietruszki. Ciepłe tosty smarujemy masłem czosnkowym.
Krok 4 - Doradca Smaku VIII: Chłodnik maślankowo-pomidorowy, odc. 26 foto
Chłodnik nalewamy do talerzy. Pozostałą część pokrojonej papryki i pomidora wrzucamy do zupy. Całość dekorujemy natką pietruszki. Na tosty z masłem czosnkowym wykładamy salsę i podajemy oddzielnie np. na małej desce do krojenia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

18.04.2018 08:51
Pyszny i kuszący chłodnik;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat