Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
pomidory malinowe
5 szt. -
papryka czerwona
1 szt. -
czosnek
3 szt. -
maślanka
400 ml -
oliwa
2 łyżki -
bułka pszenna
2 kromki -
masło
50 g -
cukier
2 łyżeczki -
natka pietruszki
2 łyżeczki -
oregano
-
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
-
Papryka ostra mielona Prymat
-
Pieprz czarny grubo mielony Prymat
Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku VIII: Chłodnik maślankowo-pomidorowy, odc. 26
Kroki postępowania

Cztery pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w ćwiartki. Przekładamy do miski. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy na małe kawałki. Połowę pokrojonej papryki dodajemy do pomidorów razem z posiekanymi dwoma ząbkami czosnku. Całość przyprawiamy oregano, solą, cukrem i ostrą papryką. Dolewamy maślankę i wszystko dokładnie blendujemy.

Z pomidora usuwamy gniazda nasienne i kroimy go w drobną kostkę. Większą część wkładamy do miseczki i skrapiamy oliwą. Doprawiamy czarnym pieprzem do smaku.

Dwie kromki bułki pszennej kładziemy na rozgrzanej, suchej patelni i smażymy chwilę z obu stron. Masło wkładamy do miski i ugniatamy widelcem do uzyskania gładkiej konsystencji. Ząbek czosnku wyciskamy przez praskę i dodajemy do masła. Dokładnie mieszamy i doprawiamy drobno posiekaną natką pietruszki. Ciepłe tosty smarujemy masłem czosnkowym.

Komentarze (1)