odc. 6 Doradca Smaku

Doradca Smaku VIII: Stek wołowy w sosie winnym, odc. 6

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • antrykot wołowy

    2 szt. (około 500 g)
  • szalotka

    2 szt.
  • czosnek

    2 ząbki
  • pieczarki

    200 g
  • masło

    2 łyżki
  • wino czerwone wytrawne

    300 ml
  • cukier

    1 szczypta
  • migdały

    100 g
  • musztarda miodowa

    2 łyżki
  • oliwa

    2 łyżki
  • botwinka

    kilka liści (do dekoracji)

Do smaku

  • Pieprz czarny grubo mielony Prymat

  • tymianek

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku VIII: Stek wołowy w sosie winnym, odc. 6 foto
Sos:
Szalotki, czosnek i pieczarki kroimy w grubą kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła i przekładamy pokrojone warzywa (w takiej kolejności, w jakiej je kroiliśmy). Chwilę podsmażamy, a następnie doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.
Krok 2 - Doradca Smaku VIII: Stek wołowy w sosie winnym, odc. 6 foto
Wlewamy czerwone wino (wszystkie składniki muszą być nim dokładnie pokryte). Do sosu dodajemy szczyptę cukru oraz łyżkę masła i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Krok 3 - Doradca Smaku VIII: Stek wołowy w sosie winnym, odc. 6 foto
Na suchą patelnię wsypujemy migdały i prażymy do zrumienienia.
Krok 4 - Doradca Smaku VIII: Stek wołowy w sosie winnym, odc. 6 foto
2 centymetrowe plastry antrykotu doprawiamy solą i grubo mielonym pieprzem, smarujemy z obu stron oliwą. Smażymy na mocno rozgrzanej patelni grillowej po 3−4 minuty z każdej strony.
Krok 5 - Doradca Smaku VIII: Stek wołowy w sosie winnym, odc. 6 foto
Steki przekładamy na talerz. Obok wykładamy przygotowany sos i musztardę miodową. Dekorujemy liśćmi botwinki i uprażonymi migdałami.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jejkuchnia 14.03.2018 13:34
Dobry kawał mięcha!
Bożena Matuszczyk 13.03.2018 12:22
Smakowicie przyrządzony stek;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat