Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku III, odc. 46: Warzywa na patelnię

5.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

papryka czerwona 1 szt.
bakłażan 1 szt.
pomidory 2 szt.
cebula 1 szt.
czosnek 1 ząbek
oliwki zielone
oliwki czarne
oliwa

Do smaku

Kminek cały Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
Kolendra cała Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny Prymat w młynku

Porada

Jeżeli chcemy, aby nasze danie było bardziej kolorowe, zamiast czerwonej papryki możemy dodać zieloną.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku III, odc. 46: Warzywa na patelnię

Kroki postępowania

1
Czosnek ciekamy w plastry, cebulę i pomidory kroimy w większą kostkę. Bakłażana obieramy ze skóry i również kroimy w grubszą kostkę. Bakłażana należy pokroić w dwa razy grubsza kostkę niż pomidora, bo ma 2 razy więcej wody.
Krok 1 - Doradca Smaku III, odc. 46: Warzywa na patelnię foto
2
Rozgrzewamy patelnię, wlewamy oliwę z oliwek i smażymy na niej czosnek i cebulę. Smażymy bardzo krótko. Patelnia nie może być zbyt gorąca.
Krok 2 - Doradca Smaku III, odc. 46: Warzywa na patelnię foto
3
W międzyczasie kroimy paprykę w kostkę średniej wielkości. Na patelnię wrzucamy pokrojone pomidory i zwiększamy delikatnie ogień. Patelnię podlewamy odrobiną wody, żeby pomidory delikatnie dusiły się.
Krok 3 - Doradca Smaku III, odc. 46: Warzywa na patelnię foto
4
Następnie dodajemy na patelnię paprykę, a na koniec dokładamy pokrojonego bakłażana. Po paru minutach, w razie potrzeby, podlewamy ponownie wodą. Całość doprawiamy kminkiem, papryką słodką i ostrą oraz dodajemy kilka ziaren kolendry. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 4 - Doradca Smaku III, odc. 46: Warzywa na patelnię foto
5
W czasie gdy warzywa smażą się na patelni przygotowujemy oliwki. Oliwki odsączamy z zalewy i każdą kroimy wzdłuż na pół. Oliwki wrzucamy na patelnię do smażących się warzyw, skrapiamy oliwą z oliwek i przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Danie wykładamy na talerze i podajemy.
Krok 5 - Doradca Smaku III, odc. 46: Warzywa na patelnię foto
6
Podajemy. Smacznego!
Krok 6 - Doradca Smaku III, odc. 46: Warzywa na patelnię foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak