odc. 46 Doradca Smaku

Doradca Smaku III, odc. 46: Warzywa na patelnię

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • papryka czerwona

    1 szt.
  • bakłażan

    1 szt.
  • pomidory

    2 szt.
  • cebula

    1 szt.
  • czosnek

    1 ząbek
  • oliwki zielone

  • oliwki czarne

  • oliwa

Do smaku

  • Kminek cały Prymat

  • Papryka słodka mielona Prymat

  • Papryka ostra mielona Prymat

  • Kolendra cała Prymat

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny- MŁYNEK

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku III, odc. 46: Warzywa na patelnię foto
Czosnek ciekamy w plastry, cebulę i pomidory kroimy w większą kostkę. Bakłażana obieramy ze skóry i również kroimy w grubszą kostkę. Bakłażana należy pokroić w dwa razy grubsza kostkę niż pomidora, bo ma 2 razy więcej wody.
Krok 2 - Doradca Smaku III, odc. 46: Warzywa na patelnię foto
Rozgrzewamy patelnię, wlewamy oliwę z oliwek i smażymy na niej czosnek i cebulę. Smażymy bardzo krótko. Patelnia nie może być zbyt gorąca.
Krok 3 - Doradca Smaku III, odc. 46: Warzywa na patelnię foto
W międzyczasie kroimy paprykę w kostkę średniej wielkości. Na patelnię wrzucamy pokrojone pomidory i zwiększamy delikatnie ogień. Patelnię podlewamy odrobiną wody, żeby pomidory delikatnie dusiły się.
Krok 4 - Doradca Smaku III, odc. 46: Warzywa na patelnię foto
Następnie dodajemy na patelnię paprykę, a na koniec dokładamy pokrojonego bakłażana. Po paru minutach, w razie potrzeby, podlewamy ponownie wodą. Całość doprawiamy kminkiem, papryką słodką i ostrą oraz dodajemy kilka ziaren kolendry. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 5 - Doradca Smaku III, odc. 46: Warzywa na patelnię foto
W czasie gdy warzywa smażą się na patelni przygotowujemy oliwki. Oliwki odsączamy z zalewy i każdą kroimy wzdłuż na pół. Oliwki wrzucamy na patelnię do smażących się warzyw, skrapiamy oliwą z oliwek i przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Danie wykładamy na talerze i podajemy.
Krok 6 - Doradca Smaku III, odc. 46: Warzywa na patelnię foto
Podajemy. Smacznego!
Doradca Smaku
Jeżeli chcemy, aby nasze danie było bardziej kolorowe, zamiast czerwonej papryki możemy dodać zieloną.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat