Przepis dnia V: Filet z gęsi z purée jabłkowo-selerowym, odc. 77

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z gęsi

    2 sztuki
  • rozmaryn Prymat

  • przyprawa do grzanego wina i piwa

  • owoc jałowca

  • musztarda francuska

  • jabłka

    3 sztuki
  • masło

  • olej

  • seler

    1 sztuka
  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

  • cukier

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia V: Filet z gęsi z purée jabłkowo-selerowym, odc. 77 foto
Przygotowujemy marynatę: do moździerza wsypujemy przyprawę do wina i piwa, kilka ziarenek owocu jałowca oraz roztarty w palcach rozmaryn. Całość ugniatamy. Dodajemy 2 łyżeczki musztardy francuskiej, odrobinę oleju. Doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy.
Krok 2 - Przepis dnia V: Filet z gęsi z purée jabłkowo-selerowym, odc. 77 foto
Skórę gęsi nacinamy w kratę. Na zimną patelnię układamy filety skórą do dołu. Filety smażymy na zimnej patelni, aby powoli wytopił się z niej tłuszcz, ale żeby nie spaliła się.
Krok 3 - Przepis dnia V: Filet z gęsi z purée jabłkowo-selerowym, odc. 77 foto
Przygotowujemy purée: selera i 2 jabłka obieramy i kroimy na drobne kawałki. W garnku rozpuszczamy masło i dusimy na nim seler i jabłko przez ok. 15-20 minut.
Krok 4 - Przepis dnia V: Filet z gęsi z purée jabłkowo-selerowym, odc. 77 foto
Dodatkowo możemy przygotować karmelizowane jabłko do dekoracji. Jabłko obieramy i za pomocą specjalnej łyżeczki wykrawamy kulki. Jeżeli nie mamy specjalnej łyżki jabłko możemy pokroić w kostkę. Przygotowujemy karmel: wsypujemy do garnka cukier, dodajemy trochę wody i czekamy aż cukier rozpuści się. Po chwili dodajemy kulki z jabłka.
Krok 5 - Przepis dnia V: Filet z gęsi z purée jabłkowo-selerowym, odc. 77 foto
Patelnię z gęsią zdejmujemy z ognia i smarujemy dokładnie marynatą. Przekładamy do naczynia żaroodpornego wraz z tłuszczem pozostałym po smażeniu i resztą marynaty. Przykrywamy naczynie folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika na 180 stopni na około 1 godzinę.
Krok 6 - Przepis dnia V: Filet z gęsi z purée jabłkowo-selerowym, odc. 77 foto
Miękkie jabłka i seler miksujemy na purée. Piersi gęsi po upieczeniu kroimy na plastry. Podajemy na purée jabłkowo-selerowym i dekorujemy karmelizowanymi kulkami z jabłka.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
endzi 08.02.2016 17:54
Wygląda na bardzo smakowite danie!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat