Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik na czekoladowym cieście z malinami.

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka tortowa półtorej szklanki
cukier puder 1 szklanka
masło lub margaryna 15 dag
jajko 3 sztuki
śmietana 12% 5 łyżek
kakao 4 łyżki
proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1 płaska łyżeczka

Masa serowa

ser biały 1 kg
jajko 5 sztuk
cukier 1 szklanka
cukier waniliowy 1 sztuka
budyń waniliowy 2 sztuki
masło lub margaryna 15 dag
olejek pomarańczowy według uznania

Dodatkowo

maliny świeże świeże 2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik na czekoladowym cieście z malinami.

I znowu mam dla Was sernik i znowu wyszedł mi pyszny, słodki i kwaśny. Lubicie serniki z owocami? Ja bardzo, a, że trwa sezon na maliny to właśnie taki sernik powstał. Dodam, że dość szybko znika kawałek po kawałeczku. To chyba oznacza, że wszystkim smakuje. Zapraszam kto chętny na kawałeczek :)

Wykonanie:

1. Ciasto: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy, dodajemy śmietanę i kakao i ucieramy, na koniec wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i sodę, całość dokładnie ucieramy. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm ( ciasto jest dość gęste ).

2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wbijamy po jednym jajku i ucieramy, następnie wsypujemy budynie w proszku i dodajemy ser, dokładnie ucieramy. Na koniec dodajemy olejek według uznania i dokładnie mieszamy. Masę serową wykładamy na ciasto.

3. Maliny: Maliny płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie wciskamy je lekko w masę serową.

4. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 60-70 minut do zrumienienia. Upieczony dokładnie studzimy.

5. Gotowy sernik kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Rady:
Użyłam ser wiadereczku inny ser trzeba zmielić co najmniej trzy razy.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml
Sernik można pokroić na około 30 kawałków.
Blaszka o wymiarach 24 cm x 35 cm.
Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 13.10.2017 21:25
chętnie bym zjadła :)
Babeczka35 13.10.2017 06:25
Dziękuję:)
gusia1000 13.10.2017 03:20
Dobry sernik.
Babeczka35 02.10.2017 18:38
Dziękuję :)
Babeczka35 02.10.2017 18:37
Dziękuję :)
w mojej kuchni 02.10.2017 17:54
same rarytasy sernikowe
jejkuchnia 02.10.2017 07:23
Piękny!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak