Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak w sosie pieczarkowym

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z kurczaka 1 podwójny
sól i pieprz do smaku
olej 5 łyżek
ząbek czosnku 1 szt
oregano 1/2 łyżeczki
bulion drobiowy szklanka
śmietana 30% 250 ml
natka pietruszki 3 łyżeczki
pieczarki 400 g
mąka 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w sosie pieczarkowym

Fileta z kurczaka umyć, przeciąć na 3 części, lekko rozbić tłuczkiem, posypać solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz suszonym oregano. Wysmarować łyżką oleju i odstawić do lodówki na pół godziny. Na patelnię wlać łyżkę oleju, włożyć filety i smażyć na małym ogniu przez 3 minuty z każdej strony. Pieczarki umyć,pokroić w plastry, posypać solą, pieprzem i podsmażyć na 3 łyżkach oleju. Do podsmażonych pieczarek dodać filety i smażyć jeszcze około 2 minut po czym wlać bulion. Przykryć pokrywką i dusić około 10 minut. Śmietanę kremówkę wymieszać z mąką, wlać kilka łyżek gorącego wywaru i wlać do sosu. Gotować bez przykrycia przez 7 minut, w międzyczasie przewracając mięso. Sos doprawić solą, pieprzem i posypać posiekaną natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 25.09.2017 14:09
Uwielbiam takie dania, pysznie wygląda. :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak