Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepis dnia V: Szaszłyki z indyka - wspomnienie lata, odc. 41

5.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z indyka 400 g
pieczarki 6 szt.
pomidorki cherry 6 szt.
jogurt naturalny 2 łyżki
Musztarda kremska Prymat 1 łyżka (duża)
natka pietruszki kilka listków
szalotka 3 szt.
olej do smażenia
oregano
Zioła prowansalskie suszone Prymat
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat
Przyprawa do kurczaka ziołowa Prymat

Porada

Aby indyk był wyjątkowo soczysty i kruchy jednocześnie marynujemy go w w jogurcie i przyprawach. Możemy dodać też odrobinę cytryny.

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia V: Szaszłyki z indyka - wspomnienie lata, odc. 41

Kroki postępowania

1
Przygotowujemy marynatę – łączymy jogurt naturalny z przyprawami oraz łyżką musztardy. Doprawiamy drobiną soli morskiej oraz pieprzu kolorowego.
Krok 1 - Przepis dnia V: Szaszłyki z indyka - wspomnienie lata, odc. 41 foto
2
Filet z indyka kroimy na kawałki łatwe do nabicia na patyczki do szaszłyków. Obtaczamy mięso w marynacie.
Krok 2 - Przepis dnia V: Szaszłyki z indyka - wspomnienie lata, odc. 41 foto
3
Kroimy pieczarki na pół jeśli są duże, małych sztuk nie musimy kroić, szalotki także na pół.
Krok 3 - Przepis dnia V: Szaszłyki z indyka - wspomnienie lata, odc. 41 foto
4
Robimy szaszłyki – nabijamy mięso na patyk, następnie pieczarkę, a potem znowu mięso, pół szalotki i pomidorek cherry.
Krok 4 - Przepis dnia V: Szaszłyki z indyka - wspomnienie lata, odc. 41 foto
5
Na patelni grillowej rozgrzewamy olej, układamy szaszłyki, smażymy około 2 minuty z każdej strony.
Krok 5 - Przepis dnia V: Szaszłyki z indyka - wspomnienie lata, odc. 41 foto
6
Po usmażeniu przekładamy szaszłyki do naczynia żaroodpornego i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 5-7 minut.
Krok 6 - Przepis dnia V: Szaszłyki z indyka - wspomnienie lata, odc. 41 foto
7
Szaszłyki możemy podać na desce do krojenia. Dekorujemy pomidorkami i świeżą natką pietruszki.
Krok 7 - Przepis dnia V: Szaszłyki z indyka - wspomnienie lata, odc. 41 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Internetowa Kuchnia 28.10.2015 12:39
zjadłabym takie szaszłyczki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak