Przepis dnia V: Szaszłyki z indyka - wspomnienie lata, odc. 41

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z indyka

    400 g
  • pieczarki

    6 szt.
  • pomidorki cherry

    6 szt.
  • jogurt naturalny

    2 łyżki
  • musztarda kremska

    1 łyżka (duża)
  • natka pietruszki

    kilka listków
  • szalotka

    3 szt.
  • olej do smażenia

  • oregano

  • zioła prowansalskie

  • pieprz kolorowy ziarnisty

  • przyprawa do kurczaka - ziołowa

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia V: Szaszłyki z indyka - wspomnienie lata, odc. 41 foto
Przygotowujemy marynatę – łączymy jogurt naturalny z przyprawami oraz łyżką musztardy. Doprawiamy drobiną soli morskiej oraz pieprzu kolorowego.
Krok 2 - Przepis dnia V: Szaszłyki z indyka - wspomnienie lata, odc. 41 foto
Filet z indyka kroimy na kawałki łatwe do nabicia na patyczki do szaszłyków. Obtaczamy mięso w marynacie.
Krok 3 - Przepis dnia V: Szaszłyki z indyka - wspomnienie lata, odc. 41 foto
Kroimy pieczarki na pół jeśli są duże, małych sztuk nie musimy kroić, szalotki także na pół.
Krok 4 - Przepis dnia V: Szaszłyki z indyka - wspomnienie lata, odc. 41 foto
Robimy szaszłyki – nabijamy mięso na patyk, następnie pieczarkę, a potem znowu mięso, pół szalotki i pomidorek cherry.
Krok 5 - Przepis dnia V: Szaszłyki z indyka - wspomnienie lata, odc. 41 foto
Na patelni grillowej rozgrzewamy olej, układamy szaszłyki, smażymy około 2 minuty z każdej strony.
Krok 6 - Przepis dnia V: Szaszłyki z indyka - wspomnienie lata, odc. 41 foto
Po usmażeniu przekładamy szaszłyki do naczynia żaroodpornego i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 5-7 minut.
Krok 7 - Przepis dnia V: Szaszłyki z indyka - wspomnienie lata, odc. 41 foto
Szaszłyki możemy podać na desce do krojenia. Dekorujemy pomidorkami i świeżą natką pietruszki.
Doradca Smaku
Aby indyk był wyjątkowo soczysty i kruchy jednocześnie marynujemy go w w jogurcie i przyprawach. Możemy dodać też odrobinę cytryny.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Internetowa Kuchnia 28.10.2015 12:39
zjadłabym takie szaszłyczki :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat