Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka śledziowa w sosie cebulowo-czosnkowym

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

śledzie matjas 4 średnie filety
śmietana kwaśna 150 ml
majonez tradycyjny 2-3 łyżki
czosnek 1-2 ząbki
miód płynny do smaku
sok z cytryny do smaku
cebula biała mała

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka śledziowa w sosie cebulowo-czosnkowym

Cebulę i czosnek obrać, pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować z majonezem na gładki sos. Dodać gęstą kwaśną śmietanę, doprawić płynnym miodem i sokiem ze świeżej cytryny - wymieszać. Filety śledziowe wypłukać pomoczyć w zimnej wodzie, aby straciły część soli - opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć na papierowych ręcznikach. Pokroić w kostkę, wymieszać z sosem i wstawić na kilka godzin (lub na noc) do lodówki.
Podawać z pieczywem albo gorącymi ziemniakami w mundurkach.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

danielek 03.10.2018 05:27
Kosmos ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak