Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wodzionka

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

chleb żytni 2-4 kromki
smalec 1-2 łyżki
czosnek 1-2 ząbki
pieprz do smaku
Przyprawa do zup i potraw Kucharek do smaku

Porada

Wodzionka jest tradycyjną zupą z Górnego Śląska, z czasów tzw. biednej kuchni. Świetnie rozgrzewa i zaspokaja pierwszy głód. Jest bardzo dobrą alternatywą dla chemicznie utrwalanych chińskich zupek błyskawicznych. Można wykorzystać czerstwe pieczywo.

Przepis i sposób przygotowania na: Wodzionka

Kromki żytniego chleba opiece na rumiano w tosterze i połamać na małe kawałki.
Do talerza włożyć łyżkę smalcu (może być że skwareczkami), wlać łyżkę płynnej przyprawy do zup i dodać wyciśnięty ząbek czosnku.
Zagotować wodę w czajniku i zalać zawartość talerza - wymieszać. Do gorącego płynu dodać połamane grzanki. Podać od razu po przygotowaniu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak