Doradca Smaku express: Grzanki ze szpinakiem i półgęskiem, odc. 7

odc. 7 Doradca Smaku Express

Doradca Smaku express: Grzanki ze szpinakiem i półgęskiem, odc. 7

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • chleb wieloziarnisty

    4 kromki
  • szpinak baby

    200 g
  • półgęsek

    100 g
  • czosnek

    3 ząbki
  • cebula

    1 szt.
  • jaja

    2 szt.
  • suszone pomidory z ziołami Smak

    2 łyżki (posiekanych)
  • ser kozi

    8 łyżek (pokruszony)
  • słonecznik łuskany

    2 łyżki (prażony)

Do smaku

  • sól morska

  • sól ziołowa

  • papryka ostra mielona

Do ozdoby

  • tymianek

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na rozgrzaną patelnią dodajemy olej z suszonych pomidorów, na którym podsmażamy pokrojone w kostkę czosnek i cebulę. Następnie dodajemy pokrojony w julienne półgęsek (najpierw kroimy w plastry, a następnie w paseczki). Dodajemy szpinak i doprawiamy solą ziołową.

W międzyczasie w tosterze przypiekamy 4 kromki pieczywa. Następnie nacieramy pieczywo ząbkiem czosnku przekrojonym na pół.

Do szpinaku na patelni dodajemy połowę sera koziego, jajka oraz pokrojone suszone pomidory, doprawiamy ostrą papryką, mieszamy i podsmażamy do delikatnego ścięcia jajek.

Grzanki układamy w naczyniu żaroodpornym, na nie układamy szpinak z patelni, posypujemy resztą sera koziego oraz pestkami słonecznika. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 5 minut.

Grzanki podajemy na talerzu, ozdobione świeżym tymiankiem.
Doradca Smaku
chleb podpiekamy w tosterze nie będzie chłonął wody i oliwy z farszu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

mysza75

05.06.2017 18:31
jakie to dobre mniam

bietka

05.06.2017 12:15
smaczne grzanki : )

gosia56

05.06.2017 12:12
pyszna propozycja

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat