Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku express: Grzanki ze szpinakiem i półgęskiem, odc. 7

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku Express TVN
5.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

chleb wieloziarnisty 4 kromki
szpinak baby 200 g
półgęsek 100 g
czosnek 3 ząbki
cebula 1 szt.
jaja 2 szt.
suszone pomidory z ziołami Smak 2 łyżki (posiekanych)
ser kozi 8 łyżek (pokruszony)
słonecznik łuskany 2 łyżki (prażony)

Do smaku

Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sól ziołowa jodowana Prymat
Papryka ostra mielona Prymat

Do ozdoby

tymianek

Porada

chleb podpiekamy w tosterze nie będzie chłonął wody i oliwy z farszu.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku express: Grzanki ze szpinakiem i półgęskiem, odc. 7

Na rozgrzaną patelnią dodajemy olej z suszonych pomidorów, na którym podsmażamy pokrojone w kostkę czosnek i cebulę. Następnie dodajemy pokrojony w julienne półgęsek (najpierw kroimy w plastry, a następnie w paseczki). Dodajemy szpinak i doprawiamy solą ziołową.

W międzyczasie w tosterze przypiekamy 4 kromki pieczywa. Następnie nacieramy pieczywo ząbkiem czosnku przekrojonym na pół.

Do szpinaku na patelni dodajemy połowę sera koziego, jajka oraz pokrojone suszone pomidory, doprawiamy ostrą papryką, mieszamy i podsmażamy do delikatnego ścięcia jajek.

Grzanki układamy w naczyniu żaroodpornym, na nie układamy szpinak z patelni, posypujemy resztą sera koziego oraz pestkami słonecznika. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 5 minut.

Grzanki podajemy na talerzu, ozdobione świeżym tymiankiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mysza75 05.06.2017 18:31
jakie to dobre mniam
bietka 05.06.2017 12:15
smaczne grzanki : )
gosia56 05.06.2017 12:12
pyszna propozycja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak