Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pierogi na mleku z ziemniaczano-twarogowym farszem...

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

PIEROGI NA MLEKU

mąka tortowa 70 dag
mleko 3,2% 1 szklanka
gorąca woda 1,5-2 szklanki
masło 1 łyżka/miękkie
sól 1 łyżeczka

FARSZ

ziemniaki ugotowane 80 dag
twaróg 25 dag
majeranek 2 łyżki
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka
Kucharek przyprawa do potraw 2 łyżeczki
cebula podsmażona 8 łyżek

OKRASA

cebula 8 sztuk
smalec 5 łyżek/ze skwarkami
Kucharek przyprawa do potraw 1 łyżeczka
Papryka wędzona słodka mielona Prymat 1 łyżeczka

DODATKI

woda 4,5 litra
sól 2 łyżeczki
olej rzepakowy 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: pierogi na mleku z ziemniaczano-twarogowym farszem...

Kroki postępowania

1
na domowym smalcu ze skwarkami podsmażyć pokrojoną cebulę z kucharkiem, papryką wędzoną
Krok 1 - pierogi na mleku z ziemniaczano-twarogowym farszem... foto
2
do misy robota wsypać mąkę, sól, dodać miękkie masło, wlać mleko zimne
Krok 2 - pierogi na mleku z ziemniaczano-twarogowym farszem... foto
3
wyrabiać hakiem ciasto, w trakcie dolewać gorącej wody tyle, aby uzyskać sprężyste, gładkie ciasto, wyrabiałam z 5 minut, ciasto włożyć do woreczka foliowego na 20 minut
Krok 3 - pierogi na mleku z ziemniaczano-twarogowym farszem... foto
4
ziemniaki zmielić z twarogiem w maszynce do mięsa, wymieszać z podsmażoną cebulą, majerankiem, papryką, kucharkiem
Krok 4 - pierogi na mleku z ziemniaczano-twarogowym farszem... foto
5
z ciasta odkrawać porcje ciasta, na stolnicy podsypanej mąką wałkować cienkie ciasto, wykrawać szklanką z większym rantem (od whisky) placki, nakładać na placki porcję farszu łyżką
Krok 5 - pierogi na mleku z ziemniaczano-twarogowym farszem... foto
6
dokładnie zlepiać pierogi, odkładać na podsypną mąką tacę
Krok 6 - pierogi na mleku z ziemniaczano-twarogowym farszem... foto
7
do gotującej się wody z solą i olejem wkładać partiami pierogi, po wypłynięciu gotować z 2 minuty na średnim ogniu, cedzakiem wyjmować na talerze
Krok 7 - pierogi na mleku z ziemniaczano-twarogowym farszem... foto
8
pierogi podawać z okrasą z cebuli, można je również zamrozić - ciasto pierogowe na mleku jest delikatne, miękkie..........SMACZNEGO!!!
Krok 8 - pierogi na mleku z ziemniaczano-twarogowym farszem... foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 18.09.2017 06:59
Uwielbiam pierogi na wszelkie sposoby, a najbardziej babcine z kapustą i grzybami.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak