Mój przepis na…: Zapiekany halibut w sosie chrzanowym, odc. 25

odc. 25 Mój przepis na

Mój przepis na…: Zapiekany halibut w sosie chrzanowym, odc. 25

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • filety z halibuta

    8 x 80 g
  • ziemniaki ugotowane

    8 sztuk
  • olej rzepakowy

    łyżka
  • gałka muszkatołowa mielona

    do smaku

Marynata

  • olej rzepakowy

    1/2 szklanki
  • musztarda delikatesowa

    1 łyżka
  • pieprz cytrynowy

    do smaku

Sos

  • olej rzepakowy

    4 łyżki
  • masło

    2 łyżki
  • cebula

    3 sztuki
  • ząbki czosnku

    3 sztuki
  • wino białe wytrawne

    1/2 szklanki
  • śmietana kremówka

    1 l
  • chrzan tarty

    1 słoik
  • papryka słodka mielona

    do smaku
  • pieprz biały mielony

    do smaku
  • sól morska

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Mój przepis na…: Zapiekany halibut w sosie chrzanowym, odc. 25 foto
Przygotowujemy składniki.
Krok 2 - Mój przepis na…: Zapiekany halibut w sosie chrzanowym, odc. 25 foto
Przygotowujemy marynatę: łączymy olej z musztardą i doprawiamy do smaku pieprzem cytrynowym. Halibuta obtaczamy w marynacie halibuta (przed marynowaniem możemy namoczyć rybę w mleku) i odstawiamy na chwilę.
Krok 3 - Mój przepis na…: Zapiekany halibut w sosie chrzanowym, odc. 25 foto
Przygotowujemy sos: cebulę kroimy w kostkę, ząbki czosnku szatkujemy. Cebulę i czosnek wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem i odrobiną masła. Doprawiamy do smaku solą morską, białym pieprzem i papryką słodką. Wlewamy wino oraz śmietanę. Po chwili dodajemy 2 łyżki chrzanu tartego.
Krok 4 - Mój przepis na…: Zapiekany halibut w sosie chrzanowym, odc. 25 foto
Na drugiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim filety halibuta (najpierw od strony skóry). Smażymy kilka minut z każdej strony. W trakcie smażenia możemy dodać odrobinę masła do smaku.
Krok 5 - Mój przepis na…: Zapiekany halibut w sosie chrzanowym, odc. 25 foto
Do naczynia żaroodpornego wlewamy połowę przygotowanego sosu. Ziemniaki kroimy w grube plastry i układamy w naczyniu żaroodpornym. Ziemniaki posypujemy gałką muszkatołową i zalewamy pozostałą częścią sosu. Na ziemniakach układamy halibuta. Przykrywamy naczynie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 10 minut.
Krok 6 - Mój przepis na…: Zapiekany halibut w sosie chrzanowym, odc. 25 foto
Halibuta wraz z ziemniaczkami przekładamy na talerze i polewamy sosem chrzanowym. Danie możemy udekorować natką pietruszki.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

sezamek

01.04.2016 21:02
Super , muszę spróbować :)

Edita

01.04.2016 19:16
pyszny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat