Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z galaretkami

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Galaretki

galaretka cytrynowa 1 szt
wrzątek 200 ml
galaretka owoce leśne 1 szt
wrzątek 200 ml
galaretka pomarańczowa 1 szt
wrzątek 200 ml

Masa serowa

ser biały 400 g
jogurt naturalny 125 g
Żelatyna wieprzowa Prymat 18 g
woda zimna 4 łyżki
śmietana 30% 160 g
cukier puder 50 g

Na wierzch

owoce

Porada

Ser był naturalny z wiaderka, stąd dodatek pudru, ale może też być waniliowy.

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z galaretkami

Kroki postępowania

1
Wszystkie 3 galaretki rozpuścić we wrzątku, ostudzić.
Krok 1 - Sernik z galaretkami foto
2
Następnie prostokątne pudełka wyłożyć folią spożywczą, przelać galaretki i dać do lodówki, by stężały.
Krok 2 - Sernik z galaretkami foto
3
Stężone galaretki wyciągnąć, pokroić w kostkę i przełożyć do okrągłej formy wyłożonej papierem. Schować do lodówki, a w tym czasie przygotować masę. Żelatynę namoczyć, następnie rozpuścić w kąpieli wodnej. Ser zmiksować z cukrem pudrem, następnie wlać śmietankę, szybko połączyć i na końcu przelać zahartowaną żelatynę, połączyć.
Krok 3 - Sernik z galaretkami foto
4
Gotową masę przelewamy na galaretki. Wierch wyrównujemy i ciasto na noc chowamy do lodówki. Następnie przystrajamy dowolnymi, ulubionymi owocami.
SMACZNEGO!
Krok 4 - Sernik z galaretkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

AsiaaK 13.09.2017 23:06
takiego ciasteczka bym nie odmowila :P
bietka 05.09.2017 11:55
wygląda bardzo smacznie : )

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak