Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik na zimno z jagodową frużeliną

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masa serowa

serek homogenizowany waniliowy 60 dag
śmietana 30% 250 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 opakowanie
jagody 3/4 szklanki

frużelina

jagody 1,5 szklanki
cukier 3 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżeczki

Dodatkowo

biszkopty okrągłe

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik na zimno z jagodową frużeliną

Dno tortownicy 18 cm średnicy wyłożyć biszkoptami.
Śmietanę ubić na sztywno, żelatynę fix przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu i przestudzić.
Serek wyjąć do miski i rozetrzeć, dodać płynną żelatynę i wymieszać, następnie masę serową wymieszać bardzo delikatnie z ubitą śmietaną, a na koniec dodać osuszone jagody. Przygotowaną masę wstawić do lodówki, aby troszkę zgęstniała i po lekkim ścięciu wylać na biszkopty, ponownie wstawić do lodówki.
Frużelina:
Jagody wsypać do garnka i wymieszać z cukrem i szczyptą soli, postawić na gazie i zagotować w trakcie podgrzewania jagody puszczają sok więc łyżką troszkę go odlewamy do kubeczka i w nim mieszamy mąkę ziemniaczaną do gotujących się jagód dolewamy sok z mąką ziemniaczaną, mieszając ponownie zagotowujemy i studzimy.
Zastygniętą masę serową polewamy zimną frużeliną jagodową i dokładnie chłodzimy, przed podanie dekorujemy biszkoptami.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 05.09.2017 11:22
Czy ja mogę? kawałek tego pysznego sernika.;)
bietka 04.09.2017 20:15
Musi być pyszny :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak