Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Quesadillas z grillowanym, pikantnym kurczakiem z dodatkiem sosu śmietankowego, barbeque i guacamole

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

marynata do kurczaka

pierś z kurczaka KONSPOL 4 szt
mielone nasiona kolendry 1 łyżka
Imbir mielony Prymat 1 łyżeczka
chilli suszone 1 łyżeczka
ząbki czosnku 4 szt
limonka 1 szt
oliwa 4 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka

składniki na tortillę

mąka pszenna typ 650 2 szklanki
olej 3 łyżki
woda gorąca 0,5 szklanki

składniki na sos barbeque

cebula biała 1 szt
domowy ketchup 3 łyżki
Papryka wędzona słodka mielona Prymat 1 łyżka
cukier brązowy 2 łyżki
ząbki czosnku 4 szt
sos worcestershire 2 łyżki
sól do smaku 1 szczypta

Sos śmietankowy

śmietana 18 proc 100 g
oliwa 10 ml

Sos guacamole

guacamole 1 szt
oliwa 2 łyżki
limonka 1 szt
cebula czerwona 0,5 szt
kolendra posiekana 5 g
sól 1 szczypta
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 1 szczypta

Reszta składników

papryka czerwona 1 szt
papryka żółta 1 szt
papryka zielona 1 szt
ser cheddar 250 g
cebula czerwona 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Quesadillas z grillowanym, pikantnym kurczakiem z dodatkiem sosu śmietankowego, barbeque i guacamole

Tortilla
Dwie szklanki mąki łączę z gorącą wodą i olejem. Całość mieszam i energicznie wyrabiam przez 5 minut. Ciasto odstawiam na 30 minut w misce przykrytej wilgotną ściereczką. Posypuję stolnicę mąką i wyrabiam ciasto na płaskie tortille. Smażę przez minutę na stronę na gorącej, suchej patelni.

Kurczak
Do umytego i wysuszonego kurczaka dodaję imbir, chilli, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z limonki, sól, oliwę i kolendrę. Całość mieszam i odstawiam do lodówki na godzinę. Grilluję kurczaka na średnim ogniu przez 4-5 minut na stronę.

Sos barbecue
Drobno pokrojoną cebulę i czosnek smażę chwilę na oleju. Dodaję cukier i mieszam czekając aż zacznie się karmelizować. Dodaję wędzoną paprykę, sos Worcester, ketchup i wędzoną paprykę. Całość mieszam i duszę przez 3-4 minuty aż sos zrobi się gęsty.

Sos guacamole
Z awokado wyciągam miąższ. Dodaję oliwę z oliwek, poszatkowaną w drobną kostkę cebulę, sos z limonki oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Całość mieszam i doprawiam solą i pieprzem.

Sos śmietankowy
Do śmietany dodaję oliwę z oliwek i mieszam.

Wykończenie dania
Papryki pozbawione gniazd nasiennych kroję w kostkę a cebulę w piórka. Ścieram ser na jedną tortillę. Dodaję kurczaka, paprykę, cebulę i listki kolendry. Ścieram ponownie ser i zakrywam całość drugą tortillą. Piekę w 150 C przez 12 minut aż ser się roztopi a tortilla zrobi się twarda. Podaję z trzema sosami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak