Przepis i sposób przygotowania na: Jagodzianki z nutką pomarańczy
Kroki postępowania
Pokruszone drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, kilkoma łyżkami ciepłego mleka i łyżką mąki, przykryć ściereczką, odłożyć w ciepłe miejsce.
Masło podgrzać, gdy się rozpuści, ostudzić.
Do miski przesiać mąkę, wymieszać z solą, dodać pozostałe ciepłe mleko, wyrośnięty rozczyn drożdżowy, resztę cukru, cukier waniliowy, jajko i żółtko, wyrabiać około 10 minut, dodając pod koniec rozpuszczone masło i aromat. Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Kruszonka:
Do mąki dodać masło, żółtko, cukier i cukier waniliowy. Opuszkami palców ugniatać tak aby powstała kruszonka. Pod koniec połączyć ze skórkę pomarańczową.