Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ketchup z cukinii

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukinia 800 g
cebula biała 1 sztuka
sól 1 płaska łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
koncentrat pomidorowy 300 g
ocet 1/3 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Ketchup z cukinii

Cukinię obieramy ze skórki, usuwamy pestki, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w piórka. W misce zasypujemy cebulę i cukinię solą i zostawiamy na 12 godzin. Po upływie tego czasu warzywa miksujemy blenderem. Dodajemy cukier, paprykę, koncentrat pomidorowy, wszystko mieszamy łyżką i gotujemy około 30 minut. Co chwilę mieszając, by ketchup nie przypalił się. Na koniec dodajemy ocet. Mieszamy i gorący wlewamy do słoiczków wcześniej wyparzonych. Zakręcamy i stawiamy nakrętką do dołu. I tak trzymamy aż ketchup w słoiku przestygnie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KoteMka 17.09.2023 10:21
Przepis bardzo słaby. Mocno octowy i mdły. Nie polecam.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak