Przepis i sposób przygotowania na: Filety z karmazyna z harissą, ryżem jaśminowym, roszponką i orzechami
PRZYGOTOWANIE:
Ryż jaśminowy gotujemy w lekko osolonej wodzie. Orzechy włoskie siekamy na mniejsze kawałki. Ugotowany ryż mieszamy z olejem kokosowym (tłoczonym na zimno), orzechami włoskimi i roszponką. Całość doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem
Filety z karmazyna oczyszczamy, delikatnie odcinamy skórę i oprószamy je z obu stron solą ziołową oraz białym pieprzem. Filety smażymy na oliwie z oliwek z obu stron przez około 2 minuty.
Rybę podajemy z dodatkiem ryżu jaśminowego z orzechami i roszponką, harissą, limonką, pomidorkami koktajlowymi i ulubionymi ziołami (podałam z rozmarynem, ale świetna będzie także bazylia lub świeża kolendra).
Życzę smacznego! :)