odc. 28 Doradca Smaku

Doradca Smaku VII: Ryba pod solną pierzyną, odc. 28

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • okoń

    1 kg (okoń morski lub labraks)
  • cytryna

    1 szt.
  • bakłażan

    1 szt.
  • cukinia

    1 szt. (mała)
  • cukinia żółta

    1 szt. (mała)
  • pomidor

    1 szt.
  • czosnek

    2 ząbki
  • białka jaj

    2 szt.
  • oliwa

  • Sól morska jodowana gruboziarnista Prymat

    2 kg

Do smaku

  • tymianek

  • rozmaryn

  • bazylia

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny Prymat w młynku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku VII: Ryba pod solną pierzyną, odc. 28 foto
Rybę przyprawiamy w środku tymiankiem oraz rozmarynem, wkładamy plasterki cytryny. Do miski wsypujemy 2 kg soli morskiej, dodajemy białka jaj i mieszamy. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy cienką warstwę soli, kładziemy na nią rybę, a kolejno przykrywamy ją grubą warstwą soli.
Bakłażan obieramy ze skóry i kroimy w około centymetrowe plastry. Dwie cukinie i czosnek kroimy w plastry, obrane ze skóry pomidory kroimy w ćwiartki, a potem w plasterki.
Rybę wkładamy do pieca rozgrzanego na 200 °C na 20 minut.
Krok 2 - Doradca Smaku VII: Ryba pod solną pierzyną, odc. 28 foto
Rozgrzewamy dwie patelnie z niewielką ilością oliwy z oliwek. Na jedną kładziemy pokrojonego bakłażana, na drugą cukinię zieloną i żółtą. Warzywa na obu patelniach przyprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Przekładamy warzywa na druga stronę. Bakłażana zdejmujemy z patelni i smażymy na niej z dodatkiem niewielkiej ilości oliwy z oliwek, pomidory i czosnek.
Krok 3 - Doradca Smaku VII: Ryba pod solną pierzyną, odc. 28 foto
Po upieczeniu wyjmujemy rybę spod solnej pierzyny, rozbijając ją nożem.
Krok 4 - Doradca Smaku VII: Ryba pod solną pierzyną, odc. 28 foto
Rybę podajemy razem ze smażonymi warzywami. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jejkuchnia 20.10.2017 12:23
Wow, ale piękna!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat