Doradca Smaku VII: Ryba pod solną pierzyną, odc. 28

odc. 28 Doradca Smaku

Doradca Smaku VII: Ryba pod solną pierzyną, odc. 28

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • okoń

    1 kg (okoń morski lub labraks)
  • cytryna

    1 szt.
  • bakłażan

    1 szt.
  • cukinia

    1 szt. (mała)
  • cukinia żółta

    1 szt. (mała)
  • pomidor

    1 szt.
  • czosnek

    2 ząbki
  • białka jaj

    2 szt.
  • oliwa

  • Sól morska jodowana gruboziarnista

    2 kg

Do smaku

  • tymianek

  • rozmaryn

  • bazylia

  • sól morska

  • Pieprz czarny- MŁYNEK

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku VII: Ryba pod solną pierzyną, odc. 28 foto
Rybę przyprawiamy w środku tymiankiem oraz rozmarynem, wkładamy plasterki cytryny. Do miski wsypujemy 2 kg soli morskiej, dodajemy białka jaj i mieszamy. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy cienką warstwę soli, kładziemy na nią rybę, a kolejno przykrywamy ją grubą warstwą soli.
Bakłażan obieramy ze skóry i kroimy w około centymetrowe plastry. Dwie cukinie i czosnek kroimy w plastry, obrane ze skóry pomidory kroimy w ćwiartki, a potem w plasterki.
Rybę wkładamy do pieca rozgrzanego na 200 °C na 20 minut.
Krok 2 - Doradca Smaku VII: Ryba pod solną pierzyną, odc. 28 foto
Rozgrzewamy dwie patelnie z niewielką ilością oliwy z oliwek. Na jedną kładziemy pokrojonego bakłażana, na drugą cukinię zieloną i żółtą. Warzywa na obu patelniach przyprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Przekładamy warzywa na druga stronę. Bakłażana zdejmujemy z patelni i smażymy na niej z dodatkiem niewielkiej ilości oliwy z oliwek, pomidory i czosnek.
Krok 3 - Doradca Smaku VII: Ryba pod solną pierzyną, odc. 28 foto
Po upieczeniu wyjmujemy rybę spod solnej pierzyny, rozbijając ją nożem.
Krok 4 - Doradca Smaku VII: Ryba pod solną pierzyną, odc. 28 foto
Rybę podajemy razem ze smażonymi warzywami. Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

jejkuchnia

20.10.2017 12:23
Wow, ale piękna!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat